De lente komt eraan! Privacy en duurzaamheid met een ‘groene’ schutting

The Optimist 18 mrt 2021 Natuur & Milieu

Een schutting is ideaal voor het creëren van een afscheiding in je tuin. Om ongestoord te kunnen genieten, uit de wind te zitten of voor de sier. Ook handig zodat je kinderen of dieren niet zomaar van het terrein af kunnen. Het doel van de tuinafscheiding is belangrijk bij het bepalen van het soort schutting. Denk bij een schutting kopen ook aan de duurzaamheid. Dan heb je langer plezier van de schutting, doe je het milieu een plezier en zorg je voor een mooie natuurlijke uitstraling. Oh, en vergeet niet te overleggen met je buren. Verderop lees je de regels voor het plaatsen van schuttingen.

Houten schuttingen en duurzame alternatieven

Een houten schutting is een klassieke keus voor elke tuin, ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende varianten. Houten schuttingen moeten regelmatig onderhouden worden om te zorgen dat ze er mooi uit blijven zien. Je kunt de duurzaamheid van een houten schutting verbeteren door het hout te beitsen. Dit verlengt de levensduur aanzienlijk. Duurzaamheid heeft niet alleen te maken met het materiaal van de schutting maar ook met hoe lang die mee gaat. Kies ook voor een sterk frame dat tegen een (wind)stootje kan. Gebruik daarbij geen spijkers, deze gaan roesten en kunnen na lopen van tijd loskomen. Een betere optie zijn roestvrijstalen hekschroeven.

Er zijn duurzamere alternatieven voor een houten schutting. Een natuurlijke uitstraling bereik je bijvoorbeeld door een afscheiding van riet, bamboe of duurzame schors. Of maak zelf een schutting van afgevallen takken. Steeds populairder is de schanskorf als schutting. Dit is een stalen omhulsel dat gevuld kan worden met natuurlijke materialen zoals grond, zand, boomschors of diverse steensoorten.

Acht tips voor een groene schutting

Wanneer we het hebben over een ‘groene’ schutting dan gaat dit niet over de verfkleur, maar een milieuvriendelijke tuinafscheiding. Zoals bijvoorbeeld een groene haag. Zo´n ‘levende’ schutting is erg prettig voor de dieren en gaat doorgaans langer mee dan een houten schutting. Ook met andere keuzes kun je een positief verschil maken voor mens, dier en milieu.

1. Maak een doorgang in je schutting; dit zorgt voor egels en nuttige dieren in je tuin.
2. Gebruik je schutting voor het ophangen van vogelkastjes, insectenhotels of kruidenpotten. Ziet er ook nog eens erg leuk uit!
3. Vervang oude schuttingen van geïmpregneerd hout op tijd en breng het afval naar de milieustraat.
4. Kies bij een houten schutting voor 100% FSC; dit garandeert een verantwoorde keus.
5. Laat planten groeien en klimmen tegen kippengaas of dubbelstaafmatten.
6. Plaats je schutting op een (gelakt stalen) paalhouder als bescherming tegen vocht zodat ze niet snel vervangen hoeven te worden.
7. Verwijder mos of hardnekkige klimplanten op tijd zodat ze niet te vast gaan zitten.
8. Gebruik geen chemische middelen voor het verwijderen van groene aanslag; deze zijn per definitie giftig.

Regels voor het plaatsen van een schutting

Wanneer je van plan bent een schutting te kopen voor je tuin, is het allereerst handig te weten wie de eigenaar is. In principe is de tuinafscheiding van de eigenaar van de betreffende grond.

Wanneer de schutting precies in het midden staat, mag je met je eigen kant doen wat je wil zoals verven, plantenbakjes ophangen of beplanting snoeien. Zolang je maar geen schade veroorzaakt. Staat de erfscheiding op de grond van de buren dan moet je altijd om toestemming vragen. Wil je bijvoorbeeld dat beplanting aan jouw kant gesnoeid wordt, vraag je ze eerst om dit zelf te doen. Krijg je ook via mail of brief geen reactie, dan mag je zonder toestemming snoeien. Informeer voor de zekerheid van tevoren bij je gemeente.

Als je een schutting op eigen grond zet, dan moet je de kosten zelf betalen. Je hebt geen toestemming nodig van je buren. Je moet je wel houden aan de regels van erfafscheidingen. Zoals een maximale hoogte van 2 meter naast en achter het huis. Vóór het huis is dit 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.

Er worden tv-programma’s gevuld met ruzies over tuinafscheidingen. Voorkom problemen achteraf en overleg vooraf altijd even met je buren. Ook een duurzame verstandhouding met je buren is wel zo prettig.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Green Ads.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie