De evolutie van het vegetarisme

Steffie Montfrooij 195 november / december 2020 Samenleving
Steeds meer mensen stoppen of minderen met het eten van vlees. Het is een trend onder jongeren en ook een groeiend aantal ouderen draait de knop om. Daarbij komen er steeds meer vleesvervangers op de markt en wordt er zelfs geëxperimenteerd met kweekvlees. Vleesloos eten kent tegenwoordig eindeloos veel mogelijkheden, maar waar komt het vegetarisme eigenlijk vandaan? Een drietal redenen staat volgens onderzoek van de Vegetariërsbond centraal bij vegetariërs in hun keuze om geen vlees meer te eten. Veruit de meesten vinden dierenwelzijn het belangrijkste punt. Ook zien veel vegetariërs de voordelen van hun levensstijl voor de natuur en het milieu. Een laatste groep is voor hun gezondheid gestopt met het eten van vlees. Het vegetarische dieet dateert ver terug, al bij de Oude Grieken en boeddhisten was het populair. Zouden zij dezelfde idealen als wij hebben gehad om het eten van vlees links te laten liggen?  Voor een antwoord op deze vraag moeten we eerst nagaan wie we onder de vegetariërs scharen. Het vegetarisme lijkt weliswaar een afgebakend onderwerp, maar niets is minder waar. In de Dikke van Dale alleen al staan twee uiteenlopende definities van het begrip: ‘een vegetariër is iemand die zich uitsluitend met plantaardige spijzen voedt

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €1,00 Log in Word Abonnee

Steffie Montfrooij

Meer over Steffie Montfrooij >

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met