De duurzaamheid van beroepssport anno 2020

The Optimist 24 nov 2020 Natuur & Milieu

Door de coronamaatregelen zijn mogelijkheden voor sportclubs minimaal geworden. In teamverband sporten of een wedstrijd bezoeken zit er helaas even niet in. Thuis vanaf de bank sport op tv volgen is zo’n beetje het sportiefste dat er op dit moment uit te halen is. Best duurzaam natuurlijk, maar voor de beroepssport zijn de maatregelen een flinke strop. Dat betekent niet dat duurzaamheid geen belangrijk onderdeel is in de beroepssport. Misschien juíst wel nu.

Als we het hebben over beroepssport en duurzaamheid, valt de grootste winst te behalen bij de sportaccommodaties. Deze hebben door het hoge energieverbruik een enorme impact op het milieu. Accommodaties zijn een onmisbare factor in het beoefenen van beroepssport. Het NOC*NSF wil daarom de ontwikkeling, realisatie en het behoud van duurzame sportaccommodaties stimuleren. Zij helpen de sportaccommodatie-infrastructuur in Nederland effectief en efficiënt in te richten.

Begin dit jaar heeft de sportsector een belangrijke stap gezet in de bijdrage aan het klimaatakkoord met de Routekaart Verduurzaming Sport. De Routekaart is getekend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, NOC*NSF, Vereniging Sport en Gemeenten, de provincies en het platform ondernemende sportaanbieders. Er staan afspraken vastgelegd over hoe de sportsector haar ambities uit het klimaatakkoord in praktijk zal brengen.

Regels en steun vanuit de overheid

Vanuit de overheid is er meer aandacht voor het thema duurzaamheid in het algemeen, dus ook in de beroepssport. Er is aan de ene kant steeds meer milieu wet- en regelgeving voor sportclubs en aan de andere kant worden verschillende subsidiemogelijkheden aangeboden. Hierbij kun je onder andere denken aan energie- en waterbesparing, het gebruik van groene energie, afvalverwerking en milieuvriendelijk onderhoud van sportvelden. Ook het NOC*NSF biedt een fonds voor verduurzaming van sportaccommodaties.

Een milieuvriendelijk balletje trappen

Professioneel voetbal is erg populair in Nederland en een tak van sport waarin veel geld omgaat. De voetbalwereld kan daardoor niet achterblijven op het gebied van verduurzaming. Zo worden steeds meer grote voetbalstadions uitgerust met zonnepanelen. De Johan Cruijff Arena staat op nummer één, met maar liefst 4200 stuks. De opgewekte energie wordt gebruikt om het stadion te verlichten en daarbij is er nog genoeg elektriciteit over voor 270 huishoudens in de omgeving.

Het plaatsen van zonnepanelen is niet de enige manier waarop voetbalclubs hun ecologische voetafdruk kunnen beperken. Zo zijn er steeds meer clubs die gesponsord worden door groene energieleveranciers. Verder zien we maatschappelijk verantwoorde initiatieven zoals bijvoorbeeld bij de productie van teamshirts, tribune stoelen die deels gemaakt worden van gerecycled plastic en grasmaaiers die werken op duurzame energie.

Olympische Spelen als voorloper van duurzaamheid

Duurzaamheid is opgenomen als één van de grote pijlers van de Olympische Agenda in 2020, welke is toegewezen aan Tokio. Er is geen evenement waar wereldwijd meer ogen op zijn gericht als de Olympische Spelen. Vanwege de coronacrisis zijn de Spelen verplaatst naar volgend jaar zomer, toch zijn er al mooie initiatieven gerealiseerd. Zo worden de medailles volledig gemaakt van gerecyclede consumentenapparatuur. De Olympische fakkel is gemaakt van aluminiumafval en de erepodia van huishoudelijk afval en plastic uit de oceaan.

Ook bijzonder is dat de bedden voor de atleten zullen worden geproduceerd van recyclebaar karton. De matrassen worden gemaakt van polyethyleen materiaal die na het evenement worden hergebruikt. Dit scheelt nogal als je bedenkt dat er voor de Olympische en Paralympische Spelen totaal zo’n 25.000 bedden nodig zijn.

Darten: al lang geen ‘kroeg’sport meer

Darten begon als een spel in Engelse pubs en is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een professionele sport. Sinds de successen van Raymond van Barneveld is darten ook in Nederland populair geworden. Dartborden zijn tegenwoordig duurzamer omdat ze minder snel slijten en langer meegaan. Ze worden steeds vaker gemaakt van hoge kwaliteit ‘sisal’. Door dit materiaal gaan de gaten van de pijltjes direct weer dicht na het uittrekken ervan.

One Hundred And Eighty

De professionele dartwedstrijden trekken lang niet zoveel bezoekers als bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd en zijn in dat opzicht een stuk duurzamer. Voor de dartliefhebbers die graag thuis meekijken zijn de PDC Home Tour en Grand Slam of Darts bekende toernooien. Ook dit jaar met twee Nederlanders in actie: Dirk van Duijvenbode en Michael van Gerwen. Bekijk hier de wedstrijden darten van vanavond.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie