De deugd van tegenwoordig

The Optimist 195 november / december 2020 Samenleving

Duurzaamheid is al lang niet meer exclusief het terrein van stoffige professoren, kruidenvrouwtjes en opstandige hippies. Steeds meer frisse jongeren zoeken hun toekomst in groene start-ups, pop-ups en slimme initiatieven. En dat is een goed ding, want de jeugd heeft immers de toekomst. 

DOOR: MATTHIJS JASPERS

Een mooie selectie van deze nieuwe generatie groendoeners vinden we bij de Duurzame Jonge 100, het jaarlijkse overzicht van de honderd meest in het oog springende duurzame jongeren. 

Zoals Nout Kooij, die met zijn start-up VanPlestik een machine ontwikkelde waarmee hij gerecycled plastic kan 3D-printen, en daar supermooie vazen, stoelen en tafels mee maakt. Of Juliette Schraauwers, die een basisschool aan het oprichten is waar duurzaam onderwijs centraal staat. Of Bo Salet, die een bedrijf startte waar ze een folie van zonnepanelen maken die ze op vrachtwagens en binnenschepen plaatsen waardoor ze zuiniger met CO2 omgaan. Of Christiaan Kuipers, die met zijn initiatief Straatboer zoveel mogelijk stads- en bedrijventerreinen wil ‘vergroenten’ door er moestuintjes op aan te leggen waar de buurt dan weer de vruchten (en groenten) van plukt.

‘Deze collectie ondernemende jongeren is een weldadige bron van optimisme’

Tegelwippen

Ook superleuk zijn Raymond Landegent en Berend van Santen, die met hun campagnebureau Groenemorgen toffe acties verzinnen voor groenere steden. Zo verzonnen ze afgelopen jaar het NK Tegelwippen, waarbij inwoners van Amsterdam en Rotterdam zo veel mogelijk trottoirtegels verwijderden om daar biodiverse geveltuintjes in te maken. En met hun actie 1000 Geveltuintjes roepen ze steden in Nederland op om hun inwoners de middelen te geven om zelf geveltuintjes aan te leggen. Die zorgen voor een betere afwatering bij hevige regenval, een koelere stad en meer bijen natuurlijk.

En ook Auke-Florian Hiemstra is van de partij. Deze jonge student biologie van Naturalis begint langzaam een soort duurzame Freek Vonk te worden, en wordt steeds vaker uitgenodigd op tv om te vertellen over duurzaam dierenleven in de stad. En hij was ook de drijvende kracht achter het initiatief om na het Leidens Ontzet-feest dagelijks een foto van een weggegooid plastic bierbekertje op Instagram te zetten. Net zolang totdat Leiden besloot herbruikbare bekertjes te verplichten bij grote evenementen.

Poppenkast

Deze collectie ondernemende jongeren is een weldadige bron van optimisme te midden van al het slechte nieuws dat ons land overspoelt. En een prettige bevestiging dat steeds meer jongeren hun toekomst serieus nemen en echt iets moois willen maken van ons land. Reden temeer om hen in de spotlight te zetten. Ik doe dat door dit stukje te schrijven, maar ook door hen met The Happy Activist de komende tijd ons podium te geven op social media. Daarvoor heb ik een speciale poppenkast laten bouwen, waar deze jongeren met zoveel mogelijk toeters en bellen inkruipen om binnen een minuut hun initiatief te promoten. De komende maanden deel ik wekelijks de video’s die dat heeft opgeleverd. Dus ik zeg: ‘Wil jij ook wat broodnodige bevestiging dat het allemaal wel goedkomt met ons land? Check dan de hashtag #dedeugdvantegenwoordig.’

Have a very happy day! 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie