Dé beste tips voor het besparen van energie

The Optimist 15 nov 2022 Economie

Waar eerst de noodzaak voor het besparen van energie vooral bij de planeet lag, speelt nu de hoge energierekening ook meer mee. Momenteel is voor iedereen de grote vraag; hoe te verduurzamen op je energierekening? Er is genoeg te lezen over het besparen van energie. Maar zie je door de (gekapte) bomen het bos nog? Hieronder lees je de meest effectieve tips om te besparen op je energie.

Isoleren en nog eens isoleren

Isolatie is de eerste en belangrijkste stap bij energie besparen. Je kunt een huis op veel manieren energiezuiniger maken, maar alles staat of valt met goede isolatie. Spouwmuurisolatie is hiervan de meest effectieve vorm en daarna dak- en vloerisolatie. Wanneer je oude kozijnen hebt, kan het vervangen hiervan een verstandige keuze zijn. Net als het vervangen van je raam met hoog rendement beglazing (HR++). Ook minder grote investeringen kunnen al een groot verschil maken, zoals het gebruik van tochtstrippen bij naden en kieren. Daarbij kun je de leidingen eenvoudig en goedkoop isoleren met speciale hoesjes. Of gebruik radiatorfolie voor een effectievere benutting van de warmte.

Bewustzijn

Je zult merken hoeveel het scheelt wanneer je bewust bent van je energieverbruik. Wanneer je geen slimme meter hebt, bekijk dan maandelijks je meterstanden. Zo krijg je een beter inzicht in je verbruik. Het zijn de kleine dingen die je kunt doen om bij elkaar een groot verschil maken:

• Ramen en deuren sluiten tegen koude tocht.
• De kraan uitdraaien tijdens het (af)wassen.
• De verwarming op tijd laag zetten voordat je weg of naar bed gaat.
• Een paar minuten minder of korter douchen.
• Het licht uit doen bij het verlaten van een ruimte.
• Sluipverbruik voorkomen door stekkers uit apparaten te halen.
• Als het donker is, gordijnen sluiten voor een betere isolatie.

Energiebesparende maatregelen

Er zijn verschillende energiebesparende maatregelen waarmee je je woning aanzienlijk kunt verduurzamen. De investering is hierbij groter maar deze verdien je op den duur altijd terug op je energierekening. Denk aan zonnepanelen, warmtepomp, Hr-combiketel, energiezuinig ventilatiesysteem of een douche- warmteterugwinning systeem.

Energiebesparende maatregelen kosten geld en het duurt even tot deze terugverdiend zijn. Wanneer je dit niet zelf kunt betalen, zijn er verschillende mogelijkheden voor financiering. Zoals lenen bij de bank of overheid (energiebespaarlening). Welke lening het voordeligst is voor jouw situatie hangt af van het benodigde bedrag en de verhouding ten opzichte van de waarde van je woning. Laat je daarom van tevoren altijd goed adviseren over de mogelijkheden en voorwaarden.

Kleinere en goedkopere maatregelen die energiebesparend werken, zijn bijvoorbeeld het vervangen van je licht door LEDlampen, gebruik van radiatorfolie of een -ventilator. Ook zijn er ‘slimme’ apparaten verkrijgbaar zoals een thermostaat die op de klok of met een app werkt.

Subsidies

Wist je dat je voor sommige energiebesparende maatregelen subsidie kunt krijgen? Op de site van de rijksoverheid kun je zien wanneer je hiervoor in aanmerking komt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan subsidies voor isolatie, een teruggaaf van de btw bij de aanschaf van zonnepanelen of een tegemoetkoming bij de aankoop van een warmtepomp. Sommige lokale overheden, zoals gemeenten en provinciën bieden extra subsidieregelingen.

Ga bewust met je energieverbruik om. Bekijk welke energiebesparende maatregelen voor jouw situatie het meest effectief zijn. Laat je daarbij goed informeren over de mogelijkheden van leningen of subsidies. •

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Green Ads.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie