Zonne-energie overtreft olie in investeringen

The Optimist 1 jun 2023 Economie

Volgens een rapport van de IEA (International Energy Agency) zullen er voor het eerst meer investeringen zijn in zonne-energie dan in olie. Dat komt door de energiecrisis; groene energie is nu een financieel veiliger alternatief.

Zonne-energie gaat sneller dan mensen beseffen’, vertelt Fatih Birol, uitvoerend directeur van het IEA. ‘Dit blijkt duidelijk uit de investeringstrends, waarbij schone technologieën steeds meer afstand nemen van fossiele brandstoffen.’

Aantrekkelijker alternatief

Volgens de IEA hebben de gestegen investeringen in zonne-energie een aantal oorzaken. Ten eerste periodes van sterke economische groei. Na de inval van Rusland in Oekraïne schommelden de fossiele brandstofprijzen daarnaast ook veel. Dit maakt schone-energie-alternatieven een veiligere investering. Ook veranderend beleid heeft geholpen. Zo heeft bijvoorbeeld de Amerikaanse Inflation Reduction Act een steentje bijgedragen. Deze wet uit 2022 zet in op energieproductie binnen eigen land om zo vervuiling in te perken.

Investering moet blijven dalen

Voor elke euro die wordt geïnvesteerd in fossiele brandstoffen gaat er nu €1.58 naar schone energie. Deze verhouding was eerst één op één. Hoewel dit goed nieuws is, benadrukt de IEA wel dat de investeringen in fossiele brandstoffen nog altijd stijgen. Om tegen 2050 netto-nul-emissies te bereiken is het belangrijk dat deze investeringen snel dalen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie