Zo vind je plezier in je werk

The Optimist 30 aug 2021 Economie

Te veel mensen blijven hangen in een baan waar ze ongelukkig van worden. Ontzettend zonde, aangezien je een groot deel van je leven aan je werk besteedt. The Optimist legt uit hoe je meer werkgeluk kunt vinden.

Ben je gelukkig binnen jouw werk?

Het hoeft niet iedere dag ‘hosanna’ te zijn, maar in de basis moet je voldoening krijgen uit datgene wat je doet. Je merkt dat het beter kan als je je regelmatig ergert, een gevoel van negatieve energie erin sluipt of zelfs lichamelijke of psychische klachten begint te krijgen van je werk. Dan is het goed om op de rem te trappen en jezelf kritisch te bekijken: waar ben je mee bezig?

Waar zit het probleem?

Probeer erachter te komen waarom je zo ongelukkig wordt van je werk. Heb je problemen met je leidinggevende of collega’s? Misschien vind je geen aansluiting, word je gepest of krijg je niet genoeg waardering. Ook zou het aan jouw taken kunnen liggen. Is je werk te zwaar? Of heb je juist meer uitdaging nodig?

Kun je er met iemand over praten?

Als je zelf niet weet waarom je werk je niet bevalt, zoek dan iemand die jou een spiegel wil en kan voorhouden. Denk aan een vriend, een familielid of je partner. Deze persoon stelt vragen, confronteert je met de situatie en stimuleert je om actie te ondernemen. Als je het echt goed wilt aanpakken, neem dan een professionele coach in de arm.

Is er binnen je huidige baan wat aan te doen?

Bedenk vervolgens of je binnen je huidige baan je werkgeluk kunt verhogen. Ga het gesprek aan met je leidinggevende om je persoonlijke wensen te bespreken en neem de regie in handen. De kans is groot dat er meerdere opties zijn om jouw werkplezier te verhogen. Misschien kun je minder werken, andere taken krijgen, een opleiding volgen of een overplaatsing aanvragen. Heb je vooral problemen op sociaal vlak? Probeer het gesprek aan te gaan en met tenminste een paar collega’s een goede band op te bouwen.

Lukt dit niet? Blijf positief en onderneem actie.

Is er geen mogelijkheid om te blijven? Of heb je simpelweg geen zin om de problemen binnen jouw huidige baan op te lossen? Blijf positief en kom in actie. Als het goed is, weet je nu waarom je ongelukkig was op je werk. Neem dit mee in een betere keuze bij een nieuwe baan. Bedenk dat werkgeluk belangrijk is, maar niet ten koste van alles. Je levensgeluk bestaat uit meer dan werkgeluk alleen. En je hebt maar één leven en één lijf om daarvan te genieten. Zoals dr. Wayne Dyer ooit schreef: Niet morgen, maar nu.

Je bent trouwens zeker niet de enige die een verhoging van werkgeluk kan gebruiken. Lees in deze daily over werkgeluk in Nederland.

Een week vol werkgeluk
De vakantie is over en dus mogen we weer: aan het werk. Of het nou op school, het kantoor of thuis is, wij helpen je in de week van 30 augustus t/m 5 september verder in onze werkgelukweek.
Bron: Meulenberg
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie