The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
In Nieuw-Zeeland heeft een bedrijf, Perpetual Guardina, een standaard werkweek van vier dagen geïntroduceerd. Medewerkers krijgen bovendien hetzelfde betaald als voorheen. Mede door aanpassingen op het gebied van efficiëntie is de verandering een ongeëvenaard succes. Minder uren met hetzelfde salaris zorgt voor een betere balans tussen werk en privé. Medewerkers hebben hierdoor minder stress en zijn meer toegewijd aan het bedrijf.
Aanvankelijk begon het als een proef om het personeel de kans te geven hun tijd beter in te delen. Het doel was dat zij meer tijd voor familieverplichtingen kregen en zich beter te konden focussen op het werk. Na afloop concludeerde het bedrijf dat de proef een enorm succes was. Maar liefst 78 procent van de medewerkers had het gevoel dat ze de balans tussen werk en privé succesvol konden behouden, een toename van 24 procent.
Het personeelsbestand van Perpetual Guardian bestaat uit 240 mensen. Het bedrijf beheert fondsen, voert testamenten uit en beheert vermogen. Al het personeel kregen in maart en april vijf dagen uitbetaald, maar werkten er vier. De werkdagen bleven met acht uur net zo lang als voorheen. Voor, tijdens en na het experiment onderzochten wetenschappers zowel kwalitatieve (aspecten zoals gevoelens en beleving) als kwantitatieve (cijfermatige) gegevens.
Jarrod Haar, wetenschapper aan de universiteit van Auckland, concludeerde dat de tevredenheid zowel op het werk als privé toenam. Bovendien presteerde het personeel beter en vonden ze hun werk leuker dan voor het experiment.
De oprichter van Perpetual Guardian en bedenker van test, Andrew Barnes, wilde dat het personeel zich beter op het werk kon concentreren als ze op kantoor waren, en dat zij zich op hun dagelijks leven en familie konden focussen op hun vrije dag. In de novembermaand voor de proef vond iets meer dan de helft van het personeel dat zij een goede balans hadden gevonden tussen hun werk en verplichtingen thuis. Na de proef was dat gestegen tot ruim drie kwart. Ook de stress onder zijn werknemers nam met zeven procent af. Daarnaast rapporteerden zij dat ze zich meer gestimuleerd voelden, meer toegewijd waren en zich goed in staat voelden hun werk te verrichten. Ze waren zelf tevredener met hun leven in het algemeen, vijf procent meer.
Een van de onderzoekers zegt: ‘De toewijding en motivatie van de medewerkers nam toe, doordat zij betrokken waren bij de planning van het experiment. Ze vervulden een sleutelrol bij het ontwerp van de werkweek van vier dagen zodat het experiment de productiviteit niet negatief zou beïnvloeden. Zij ontwierpen allerlei innovaties en ontplooiden initiatieven om op een productievere en efficiëntere manier te werken. Ze automatiseerden handmatige processen, maar stopten ook met het gebruik van internet voor privédoeleinden.’
Wat betreft oprichter Andrew Barnes gaan de resultaten van het onderzoek nu naar de raad van bestuur van het bedrijf. Daar wordt gediscussieerd hoe deze nieuwe werkweek de nieuwe standaard kan worden in het bedrijf. Hij stelt: ‘Als je ervoor kunt zorgen dat ouders meer tijd kunnen doorbrengen met hun kinderen, dan is dat toch nooit slecht?’ Hij denkt dat dit nieuwe model diepgaande gevolgen voor de maatschappij kan hebben. ‘Heb je minder kans op psychische klachten als je meer tijd hebt om voor jezelf te zorgen? Waarschijnlijk wel. En als er minder mensen tegelijkertijd op kantoor zijn, kun je wellicht ook kleinere kantoren bouwen.’
De minister van werkgelegenheid, Iain Lees-Golloway vond de onderzoeksresultaten ‘heel interessant’ en wil graag dat bedrijven nieuwe en verbeterde werkmodellen testen. ‘Ik wil ook graag samenwerken met bedrijven die op zoek zijn naar manieren om flexibeler te zijn voor hun personeel en kijken hoe de productiviteit in samenwerking met medewerkers verbeterd kan worden.’
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Dit is een prima en geslaagde proef!
Er is een bedrijf in Bielefeld, Duitsland, waar na onderzoek is overgegaan op een 25-urige werkweek met behoud van het ’40-uur’ loon. Op basis van de regel “geconcentreerd en met inzet werken” lijkt ook dit uitstekend te werken.
Nog een beter werkmodel bepleitte de vrouwenbeweging al circa 50 jaar geleden. Begin jaren ’70 van de vorige eeuw bepleitte Man-Vrouw-Maatschappij de 25-urige werkweek voor mannen en vrouwen, zodat beiden het privé-leven beter in balans kunnen brengen met een betaalde baan.