The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Vaak genoeg wordt gezegd dat biologisch niet de oplossing is voor het wereldvoedselprobleem. We zouden daarvoor te veel land nodig hebben. Volgens deskundigen kunnen we echter met gemak de wereld voeden.
Biologische voeding is nog altijd een niche en zou vooral weggelegd zijn voor de elite. Ondanks de groei van de biologische sector, maakt de biologische teelt slechts circa 1,5 procent uit op mondiaal niveau, schrijft dagblad Leeuwarder Courant. Dit is dus zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. De voordelen van de biologische landbouw moeten nog veel vaker en beter naar voren worden gebracht. Dat stelt Peggy Miars, voorzitter van de Amerikaanse biologische belangenorganisatie half oktober op een internationaal congres over de biologische landbouw in Oosterwolde.
Biologisch geeft de regio namelijk een impuls. ‘Onderzoek wijst uit dat in gebieden met veel bio-boeren minder sprake is van armoede. Ook is het klimaat gebaat bij biologische landbouw. Overheden zouden om die redenen deze manier van landbouw bedrijven moeten omarmen’, stelt de Amerikaanse. De Zwitserse hoogleraar Hans Herren zegt: ‘Met de landbouw kun je bovendien sneller “klimaatstappen” zetten dan met de introductie van elektrische auto’s.’
Alleen is dat wel zo, vraagt de krant zich af. Heeft een gangbare koe die tienduizend kilo melk produceert niet een lagere carbon foot print dan twee biologische koeien die elk vijfduizend kilo produceren? Volkert Engelsman van Duurzame Troonrede 2018 vindt dit echt een onzinnige redenering. ‘Helemaal achterhaald.’ ‘Want die tienduizend kilo-koe is onderdeel van een niet houdbaar landbouwsysteem. Het gras is bemest met kunstmest en een deel van het krachtvoer komt van over de oceaan. Vooral met kunstmest zijn veel broeikasgassen gemoeid.’ Engelsman vindt bovendien, zoals hij ook stelde in de Duurzame Troonrede, dat er een eerlijke kostenverdeling moet komen tussen biologisch en gangbaar. Bij The Optimist schreven wij onlangs ook over het meetbaar maken van die verschillen in Gelijke Monniken, Gelijke Kappen.
De biologische sector kampt daarnaast met het vooroordeel dat deze niet de hele wereld kan voeden. De Zwitserse hoogleraar is echter overtuigd dat dit wel degelijk kan. ‘De productie in Europa en de VS zal weliswaar afnemen, maar Afrika heeft nog zoveel potentie. Daar kan de productie verviervoudigd worden, zonder kunstmest en zonder pesticiden.’ De Indiase bodemwetenschapper Rattan Lal deelt zijn visie. ‘Tien miljard mensen voeden in 2050 is geen probleem als we minder voedsel gaan verspillen. We moeten het beter bewaren, beter distribueren en meer plantaardig eten.’
Bron: Leeuwarder CourantJe moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Hallo,
Even een vraagje die misschien wat ongepast is, maar waar koop je deze diner-borden met de wereld erop?
Groetjes, Bart
Hoi Bart,
De afbeelding die je ziet is gephotoshopt en is -voor zover wij weten – niet te koop. Misschien wil iemand hem wel voor je maken?
Groeten,
De redactie