Wat een geluksdag

The Optimist 20 mrt 2013

Het is iets waar we uiteindelijk allemaal naar streven: gelukkig zijn.
De Verenigde Naties vonden dat geluk wel wat meer prioriteit mag krijgen en hebben daarom 20 maart uitgeroepen tot de Internationale Dag van het Geluk. Met deze dag wil de VN geluk promoten als universeel doel in de levens van mensen overal ter wereld.

Het idee is afkomstig van Bhutan. Een land dat bekend staat om zijn gelukkige bevolking. Waar westerse landen vooral kijken naar economische welvaart, heeft Bhutan een meer holistisch perspectief. Het spirituele welzijn van de inwoners is net zo belangrijk als het materiële.

Wij bij Ode willen deze dag niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. Ode heeft in de loop der jaren veel geschreven over geluk. Een kleine selectie:

Onze aanleg voor geluk
In maart 2011 verscheen er in de NRC-bijlage een mooie column van David Servan-Schreiber over ons vermogen tot gelukkig zijn. Psycholoog Martin Seligman leerde op een dag een belangrijke les: als je je geest niet traint om dingen op te merken waar je dankbaar en blij om kan zijn, gaat het leven aan je voorbij. En hij besefte ook dat de centrale rol van de wetenschappelijke psychologie zou moeten zijn om iedereen te helpen de positieve kant van het leven te zien. Hoe hij aan deze wijsheid kwam? Gewoon, van zijn dochter van vijf.

Geluk wordt overschat
Paulo Coelho stelt zichzelf de vraag: wat is geluk? Is het een thema, een doel in je leven? En wat als je dat hebt bereikt, ben je dan voor altijd gelukkig?

50 geluksmomentjes
Waar wordt een mens nou echt gelukkig van? Britse onderzoekers ontdekten dat geluk echt in kleine dingen zit. Zoals het vinden van een tientje in je oude spijkerbroek. En als geld jou niet gelukkig maakt, zijn er nog 49 andere dingen die dat misschien wel doen. Gelukkig maar.

Foto: Benjaminasmith / Flickr

Reacties

Geef een reactie