VU StartHub geopend voor ‘science based’ ondernemen

The Optimist 10 okt 2022 Economie

Afgelopen week opende de VU StartHub op de campus van de Vrije Universiteit officieel haar deuren. Het is een broedplaats voor studenten, medewerkers en alumni van de VU die een onderneming willen starten.

Ondernemerschap

Drijvende kracht achter de VU StartHub zijn collegevoorzitter en hoogleraar Ondernemerschap Mirjam van Praag en directeur van de VU StartHub Hans Drenth. De nieuwe Amsterdamse hotspot geeft mensen  die zich verbonden voelen met de VU de kans om hun business-ideeën te verwezenlijken, met ondersteuning van het netwerk van de universiteit en het bedrijfsleven. ‘Ondernemerschap is zoveel meer dan een product of dienst op de markt brengen. Het vraagt om eigenschappen als creativiteit, flexibiliteit en doorzettingsvermogen; het vermogen om tegenslagen te doorstaan en met verliezen om te gaan. Dit zijn vaardigheden die wij onze studenten willen bijbrengen. Met een ondernemende houding kom je veel verder’, aldus Van Praag.

Groene hub

De VU StartHub is ontwikkeld door het VU Entrepreneurship & Impact team en bestaat uit duurzaam gebouwde ‘refurbishable’ bouw units. Dit betekent: groene daken, waterloze urinoirs, een diversiteit aan planten en bomen en een dakterras met een bijenkast. Er is fysiek plaats voor 25 start-ups. Via pitch events en een Student Startup Competition zijn in de afgelopen maanden vernieuwende start-ups op het gebied van duurzaamheid, technologie, mobiliteit, vastgoed, onderwijs en gezondheidszorg geselecteerd. Zij maken na maximaal drie jaar plaats voor nieuwe start-ups.

Mentoring pool

In het nieuwe paviljoen op het campusplein aan De Boelelaan in Amsterdam wordt starters in alle fases van het ondernemerschap hulp en ondersteuning geboden. Van het opdoen van inspiratie voor een business idee en het scherpstellen van de propositie in het Demonstrator Lab, tot het oprichten van de start-up en stimuleren van bedrijfsgroei in de hub zelf. Bovendien staat er een Mentoring Pool paraat, bestaande uit zo’n zeventig ondernemende alumni, en experts van partners uit het bedrijfsleven, zoals Roland Berger, EY-VODW, Van Doorne, Pfizer, IQVIA en Catalyze Group.

Purpose-gedreven

Alleen ondernemingen die een bijdrage leveren aan de maatschappij zijn welkom binnen de VU StartHub. ‘Het is mooi om te zien dat de start-ups er echt in zitten vanuit een “purpose”: er ligt een uitdaging in de maatschappij en daar willen ze een oplossing voor bieden. Dat we in een behoefte voorzien blijkt wel uit het feit dat we bij de opening al bijna aan een wachtlijst toe zijn’, zegt Drenth.

Meer informatie: www.vu-ondernemend.nl/vu-starthub/

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie