Yildiz Celie
Yildiz Celie (1979) is nieuwsgierig naar het leven, optimistisch over duurzaamheid en heeft een achtergrond...
Ons kopje koffie lijkt in gevaar. Journalist en redacteur Yildiz Celie neemt je daarom mee naar de hooglanden in Kenia. Ze bezoekt deze week verschillende koffieplantages die aangesloten zijn bij de Climate Academy van Stichting Max Havelaar. Ruim 500 kilometer trekt ze met de organisatie per jeep het land in en publiceert online over haar ervaring op woensdag en vrijdag. Hoe bieden koffieboeren de klimaatverandering het hoofd?
De temperatuur is de afgelopen jaren op de koffieplantages met 1,5 graad gestegen en bij drie graden verhoging kan de koffieplant niet meer groeien, volgens Jos Harmsen Supply & Development Manager van Stichting Max Havelaar. Harmsen is sinds het begin bij Max Havelaar betrokken in 1988 en vertelt vooraf aan de reis: ‘Door temperatuurverschillen zijn de planten gevoeliger voor ziekten. Naar schatting zal de productie van Keniaanse Arabica koffie in 2050 tot de helft teruglopen.’
Een paar graden temperatuurverschil, maakt dat de productie van koffie in het nauw komt. De komende vijftien jaar komt dit wereldwijd neer op ongeveer 30 miljoen boeren die getroffen zullen worden met inkomensdalingen tot wel 90 procent, becijferde de German Society for International Cooperation (GIZ) voor.
Dankzij de kennis verspreid via de Climate Academy leren boeren hun plantages op zo’n 1.100 meter hoogte weerbaarder te maken voor veranderingen. Lukt het boeren een goed bestaan op te bouwen en kunnen kinderen naar school? Allemaal vragen die leven.
En wat leren boeren precies, behalve snoeitechnieken en het kweken van nieuwe zaden? Boeren hebben ook te maken met koffieziektes zoals roest bij zware regenval. Ook valt de regen tegenwoordig in de verkeerde periodes. Wat zijn hun oplossingen op dit gebied? En zoeken boerengezinnen ook oplossingen elders?
Stichting Max Havelaar heeft met de Climate Academy vier doelen: organisatieversterking, de omschakeling naar duurzame energie, natuurlijk het stimuleren van duurzame productiemethoden en het zoeken naar en het starten van alternatieve inkomstenbronnen, omdat koffie minder gaat opleveren. Maar hoe werkt dit in de praktijk? Op welke manier beïnvloedt het boerengezinnen en wat is het doel van de organisatie van de Climate Academy wereldwijd?
Mede dankzij de Climate Academy kunnen boerengezinnen omschakelen naar een duurzamere energiebron. Zo worden briketten gemaakt van het koffieafval en zijn er biovergisters die werken op koeienmest, waardoor minder bomen worden gekapt voor brandhout en minder gesprokkeld hoeft te worden. Vrouwen koken daardoor op gas of met briketten. Dit heeft behoorlijke, positieve impact op de omstandigheden van boerengezinnen. We zullen enkele vrouwen spreken die voor het gezin zorgen. Hoe heeft dit hun leven precies veranderd?
De Climate Academy van Stichting Max Havelaar is een samenwerking met Fairtrade Afrika en Fairtrade International en is mede tot stand is gekomen door een bijdrage van 1,5 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. De eerste Climate Academy werd drie jaar geleden opgericht in de regio Machakos, een gebied ten oosten van de Keniaanse hoofdstad Nairobi. We bezoeken dit gebied en de Kipkelion regio in het westen van Kenia, ruim 500 kilometer reizen vanaf de eerste Climate Academy.
De uitrol van de academie vindt inmiddels ook in Ethiopië plaats. Wereldwijd leven 4 miljoen boeren onder de armoedegrens, weet Harmsen. Door het uitwerken van een Climate Academy Guide, hoopt Max Havelaar de opgedane kennis elders in de wereld te kunnen verspreiden.
Ook een vraag over het koffieproject van Max Havelaar? Mail deze uiterlijk donderdag 28 maart naar Yildiz Celie op yildiz@maxi.nl. En houd de The Optimist Daily en ons magazine in de gaten voor haar verslagen.
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Fantastisch project!
Veel succes
Groeten Ben Andrea