The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Zes ton pompoenen en 50 duizend kilo appelen in de uitverkoop. Paprika’s gedumpt, pruimen en uien te klein en snacktomaatjes met te veel butsen. Met enige regelmaat komen telers in het nieuws omdat supermarkten hun producten niet willen afnemen.
Het aanbod is te groot, terwijl groente en fruit uit Cuba, Afrika of Polen nog steeds de schappen vult. Het lijkt van kwaad tot erger te gaan. Bij bioboer René Dingemanse van Zeeuws Hof zouden te veel vlekjes op de pompoenen zitten. De plekken kunnen eraf gekrabd worden, maar dat is onbegonnen werk, volgens Dingemanse. De pompoenen zijn dus niet mooi genoeg.
Zo’n twee weken geleden kwam ook fruitteler Herman Vereecker in het nieuws omdat hij 50 duizend kilo appels aan de bomen liet hangen omdat de Nederlandse markt overvol bleek. Bezoekers konden vorige week toen zelf voor 50 cent per kilo appels komen plukken. Teler Erik Gubbels moest een miljoen van zijn paprika’s dumpen. Zijn oogst ging door de warme zomer voor een groot deel verloren. De hitte zorgde namelijk voor kleine plekjes. Noodgedwongen heeft hij ze als compost op het land gebruikt. Gubbels zou door de ‘mislukte oogst’ 70.000 euro zijn misgelopen.
Om de boeren en telers een beetje te helpen bespraken we dit probleem al eerder. Als consument kunnen we namelijk het heft in eigen hand nemen. Koop bijvoorbeeld meer producten van lokale boeren en telers. Laat daarbij geïmporteerd groente en fruit zoveel mogelijk links liggen. En mocht je toch iets nodig hebben wat niet verkrijgbaar is op de Nederlandse markt, zoek dan naar Europese producten.
Ook stichting Kromkommer komt op voor producten met een schoonheidsfoutje. Zo’n 10 procent van al het groente en fruit wordt verspild vanwege uiterlijk of door overproductie, weet Kromkrommer. ‘De teler kan de producten niet kwijt omdat deze niet voldoen aan strenge kwaliteitseisen die door de afnemer of door de EU gesteld worden. Kaarsrechte wortels, glanzende paprika’s en uniforme peren bepalen het beeld van het versschap.’ De natuur maakt daarin echter geen onderscheid. De stichting zegt dan ook dat er een nieuwe definitie van kwaliteit moet komen. Want vindt de consument het wel zo’n probleem als groente en fruit niet op zijn gaafst is?
Tevens zorgt een onbalans tussen vraag en aanbod ervoor dat een boer zijn product niet altijd kwijt kan, meldt Kromkommer. De stichting produceert zelf dan ook soep van onder meer afgekeurde tomaten, courgettes en pompoen. Maar om de verspilling op te lossen, moet ook gewerkt worden aan een betere keten. ‘Het voedselverspillingsprobleem is iets wat niet op zichzelf staat. Het is een symptoom van een voedselketen die niet goed functioneert.’
Kromkommer stelde vier pijlers voor de aanpak van het voedselverspillingsprobleem:
1) Een nieuwe definitie van kwaliteit
2) Een eerlijke prijs voor iedereen in de keten
3) Weet van wie je eet.
4) Met elkaar
Lees meer op Kromkommer.com
Wat denk jij dat de oplossing is voor het voedselverspillingsprobleem? Laat het ons weten in een reactie.
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Bio kopen en liefst uit de regio. In Zeist is een supermarkt die alleen bio verkoopt en veel uit de regio . Ze bezorgen ook aan huis, ook in omliggende gemeentes.
Prima initiatief om onder andere groentes ‘met een schoonheidsfoutje’ aan te bieden. Het probleem is echter dat die vaak in zakken van bijvoorbeeld een kilo tegelijk in het schap liggen; dat is te veel voor ons huishouden van twee personen.
Biedt in de supermarkten ook het minder mooie fruit en groente aan tegen een lagere prijs, zodat mensen kunnen kiezen. Mensen met een kleinere portemonnee zullen deze producten dan makkelijker kunnen kopen, zeker nu ook de BTW op deze producten omhoog gaat.
Ik ben het van harte eens met de strekking van het artikel! Het wordt tevens hoog tijd dat wij ons niet alleen inzetten voor fairtrade producten uit derde wereld landen maar óok voor onze eigen boeren en telers!!! De supermarkt ketens roepen wel dat zij weten wat de consument wil echter het is ook een kwestie van opvoeden.
Verplicht de winkels lokaal te kopen
In Australië heb je veel wekelijkse “Farmers Markets”, Boerenmarkten, waar de boeren en kleine telers hun eigen (vaak niet perfecte, maar wel lekkere) producten verkopen, vaak ook nog biologisch. Deze markten zijn erg populair.
Kennen jullie To good to go al?
Ook een goede manier om voedsel verspilling tegen te gaan!
Bewustwording van voedselverspilling en de eigen rol daarin is de 1e stap naar een oplossing. Stadslandbouwprojecten en voedseleducatie vanuit schooltuinen kunnen hier een belangrijke rol in spelen. Kinderen die van jongsafaan leren hoe groenten en fruit groeien vinden afwijkende vormen en kleine beschadigingen normaal en kaarsrechte blinkende groenten vreemd. Kooklessen moeten juist met de minder perfecte oogst worden gegeven om kinderen voedselwijs en -vaardig te maken. Ouders, leerkrachten en buurtbewoners kunnen dezelfde oogst op het schoolplein kopen . Mensen die lokale producten en het werk van de boer hebben leren waarderen zoeken vanzelf de weg naar boerenmarkten, boerderijwinkels of de supermarkt die eerlijke handel bedrijft met boeren in de regio.
Als ik al deze mooie reakties lees en de info uit jullie artikel, is het een kwestie van tijd en prioriteit, er is een kentering gaande ! Doorgaan dus