The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Jaarlijks wordt alleen al in Nederland zo’n 150 miljoen kilo textiel verbrand dat voor een groot deel nog herbruikbaar is. In plaats van dat jeans op de zogenoemde landfills ofwel de afvalberg terechtkomen, ontstaan steeds meer mogelijkheden voor het recyclen en upcyclen ervan. We noemen vijf initiatieven die het voortouw nemen.
Ook industrieel ontwerper Marc Meijers vroeg zich af of van het aandeel afgedankte jeans nog mooie nieuwe producten gemaakt kunnen worden. Met zijn onderneming DenimX ontwierp hij de Limburgse circulaire stoel. Door afgedankt textiel uit elkaar te trekken en tussen de vezels een bio-based kunststof te mengen, creëerde Meijers een recept waarmee drie-dimensionale producten kunnen worden gevormd en de oorspronkelijke textielvezels zichtbaar blijven. Hij zegt: ‘De gerecyclede jeans blijven daarmee herkenbaar en roepen dezelfde sympathieke reacties op als een mooie spijkerbroek.’ Na meer dan een jaar ontwikkeling presenteerde hij maandag het resultaat tijdens het MKB Congres in Maastricht.
De in onze ogen origineelste manier om jeans te recyclen komt bij DENIMTEX vandaan. Denimtex laat hierbij textielvezels met een speciaal proces versnijden. Met natuurlijke lijmstoffen kunnen uiteindelijk de vezels hergebruikt worden voor aan de muur. De wandafwerking zou daarmee gelijk geluidsdempend zijn. Ook is het mogelijk de wand te bekleden met ander textiel. Bijvoorbeeld de eigen bedrijfskleding.
Het beddengoedlabel Yumeko liet overigens een plaid ontwikkelen, bestaande uit 49 procent gerecycled denim, 50 procent PET (plastic flessen) en 1 procent elastaan. De stof is geproduceerd in Nederland door Loop.a Life. De materialen werden daarbij op kleur gesorteerd zodat de sprei niet geverfd hoefde te worden.
In Nederland blijft Mud Jeans de pionier op het vlak van denimrecycling. Ook te lezen in het komende magazine van The Optimist welke begin december verschijnt. Al in januari 2013 ontwikkelde het merk een concept, waarbij oude jeans gerecycled konden worden tot nieuwe items. Het modelabel blijft daarbij eigenaar van de broek. Als consument sluit je simpelweg een abonnement af. Na een jaar of als de jeans afgedragen zijn, kan de broek worden teruggestuurd en een nieuw paar worden uitgekozen. De versleten spijkerbroeken worden naar fabrieken in Spanje of Italië gestuurd. Daar worden ze versnipperd en gemengd met nieuw biologisch katoen. Met een hernieuwd gesponnen garen wordt bijvoorbeeld een mooie trui gemaakt. De stoffen bevatten minimaal 98 procent katoen. Aan Lease a Jeans kun je al deelnemen voor 7,50 euro per maand.
Het platform The Blue Jeans Go Green™ in de VS zorgt voor een relatief simpele oplossing voor de recycling van het denim waarmee het textiel bijvoorbeeld niet wordt verbrand. Van ingezameld denim wordt isolatiemateriaal gemaakt. In totaal hebben zij inmiddels meer dan twee ton aan denim stukken verzameld op meer dan tachtig scholen. De organisatie werkt ook samen met winkeliers, waarbij je je jeans kan inleveren in ruil voor 20 dollar korting op een nieuwe spijkerbroek. Verder is het mogelijk voor bedrijven om een verzamelpunt voor denim te worden. Particulieren kunnen verder hun jeans per post opsturen.
Ken jij nog initiatieven die denim recyclen? Laat het ons vooral weten.
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Jullie vragen naar andere initiatieven. DierbaarGoed upcyclet bestaande kleding en restmaterialen. Van gebruikt denim maken we hippe jassen, jacks, jurken en rokken.
http://www.dierbaargoedarnhem.nl
Waarom nou geen plaatjes bij die leuke voorbeelden van recycled denim?