Verduurzaming versnellen met forse premies voor het inleveren van oude diesels

The Optimist 10 aug 2017 Economie

Volkswagen Duitsland gaat forse inruilpremies introduceren voor mensen met een oude diesel die een nieuw model van Volkswagen kiezen. De premies kunnen oplopen tot 10.000 euro, meldt de Duitse krant Frankfurter Allgemeine.

De hoogte van de premie hangt af van het model Volkswagen dat wordt aangeschaft. Zo krijg je bij een Volkswagen Up! 2000 euro korting, bij een Polo 3000 euro en bij een Touareg 10.000 euro. Voor elektrische of hybride auto’s krijg je respectievelijk 4000 euro en 3000 euro korting. De oude diesel hoeft overigens geen Volkswagen te zijn.

De premies zijn een reactie op het dieselschandaal van Volkswagen in 2015, waaruit bleek dat dieselmotoren met behulp van software alleen aan milieueisen voldoen als de wagens worden getest. Tijdens deze testen in de garage was de uitstoot minder schadelijk dan tijdens normaal gebruik buiten op de weg. Ook Skoda, Audi en Porsche bezitten deze wagens.

Volkswagen, Skoda, Audi en Porsche willen nu hun naam zuiveren door deze premies aan te bieden. Daarnaast beloven ze dat de ingeleverde diesels worden gesloopt. Hiermee hopen de bedrijven verduurzaming te versnellen en tot meetbare en duurzame resultaten te komen.

Daarnaast is Volkswagen in gesprek gegaan met de federale overheid in Berlijn om te praten over de toekomst van de dieselauto’s en de milieuvriendelijkheid. Duitsland streeft immers al geruime tijd naar een schonere lucht en een mogelijke dieselrijverbod in de steden. De software van nieuwe diesels moet daarbij worden geüpdatet. Of dit voldoende is om een bod te kunnen voorkomen is niet duidelijk. De update begint nu tot midden 2018.

Bron: FAZ
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.