Vakantiegeld later uitbetaald?

The Optimist 25 mei 2021 Economie

Voor veel mensen in loondienst is de maand mei een financieel hoogtepunt. Ze krijgen dan namelijk hun vakantiegeld uitgekeerd. Door de economische recessie zit een aantal werkgevers echter krap bij kas. Hoe gaan ze dan om met het betalen van het vakantiegeld?

In de meeste arbeidscontracten is de vakantiegeldbetaling keurig vastgelegd. In de meeste gevallen wordt het bedrag uitgekeerd in één keer (meestal in mei). Soms wordt er afgesproken om het gespreid te betalen over de 12 maanden van het jaar. Hoe het ook wordt overgemaakt, de werkgever is contractueel verplicht tot betaling. Als de kaspositie echter is aangetast, kan het uitkeren van het vakantiegeld een lastige zaak zijn voor een werkgever.

Het goede nieuws voor de werknemer is dat een werkgever niet zomaar mag besluiten om betaling een maandje uit te stellen, of langer. Als hij zich door de omstandigheden gedwongen voelt om betaling uit te stellen of uit te smeren over een langere periode, dan moet hij hierover in gesprek met degenen die er recht op hebben. Dus afwijken mag, maar wel in goed overleg met de werknemers. Deze zullen moeten inzien wat redelijkerwijs mogelijk is. Als een bedrijf aan de rand van de afgrond balanceert, kunnen werknemers uit solidariteit besluiten om akkoord te gaan met een jaar geen vakantiegeld, of een deelbetaling. Zolang het bijdraagt aan het gezonder maken van het bedrijf voor de lange termijn, kan dit een verstandig besluit zijn. En die solidariteit kan in betere tijden weer beloond worden.

Uit een recente peiling van vakbond CNV onder 3.500 werkenden bleek dat ongeveer een kwart van het personeel bereid is om eventueel een deel van het vakantiegeld in te leveren, als bij een bedrijf het water tot aan de lippen staat.

 

Bron: Nu.nl
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie