FriDaily: test met volledig elektrische vrachtwagens stemt optimistisch

The Optimist 27 okt 2023 Economie

Een non-profit onderzoeksorganisatie uit de industrie heeft ontdekt dat op batterij aangedreven elektrische vrachtwagens in slechts twee jaar tijd hun bereik en laadsnelheid hebben verdubbeld.

Tijdens een praktijktest van drie weken met 21 vrachtwagens heeft de North American Council for Freight Efficiency (NACFE) een razendsnelle innovatie waargenomen in de markt voor batterij-elektrische vrachtwagens. De organisatie denkt dat de toekomst er voor dit soort vrachtwagens rooskleurig uitziet.

Het bereik en de laadtijden bevonden zich volgens de NACFE in het “ideale bereik voor middellange regionale ritten terug naar de basis”. Dit vertegenwoordigt het grootste deel van de vrachtroutes binnen Europese landen. Voor degenen die in dichtbevolkte stedelijke gebieden wonen, is het idee van stille, emissievrije vrachtwagens een verleidelijk vooruitzicht.

Er is echter nog een ander aspect dat elektrische vrachtwagens ideaal maakt: regeneratieve remsystemen. Deze slimme technologie kan de batterij opladen door gebruik te maken van de remkracht van het zware voertuig. De NACFE ontdekte dat één van de testvoertuigen in de loop van een 13-urige werkdag een kwart van zijn energie kon herstellen alleen door te remmen.

Er zijn grote obstakels te overwinnen voordat elektrisch vrachtvervoer breed wordt aangenomen. Op dit moment zou geen transportbedrijf zich – zonder steun van de staat – de aanschafkosten van elektrische vrachtwagens kunnen veroorloven.

Het is echter de moeite waard om hierin te investeren. Naast dat het een belangrijke stap is in de energietransitie, zijn truckers dol op elektrische voertuigen. Ze zijn veel soepeler bij het remmen en accelereren en maken een stuk minder lawaai. Daarnaast stoot een elektrische vrachtwagen geen fijnstof en andere schadelijke stoffen uit.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie