Syrisch ziekenhuis draait op zonne-energie

The Optimist 27 jul 2017 Economie

Een ziekenhuis in Syrië kan nu in haar stroombehoefte voorzien dankzij de installatie van 480 zonnepanelen. Daarmee is het ziekenhuis in staat om tot 24 uur volledig op duurzame energie te draaien.

Zes jaar burgeroorlog heeft veel ziekenhuisgebouwen door het hele land heen verwoest en de elektriciteitsinfrastructuur gedecimeerd. Als gevolg hiervan, moesten de overgebleven medische centra voor hun vitale apparatuur vertrouwen op de stroom van dieselaggregaten. De invloed van tekorten aan brandstof en prijspieken was voelbaar; veel patiënten zijn overleden door simpelweg stroomuitval. Een oplossing in de vorm van een zonne-energieproject was daarom hard nodig.

‘Couveuses, beademingsmaskers en andere levensreddende apparatuur hebben een stabiele toegang tot stroom nodig,’ aldus Dr. Anas Al Kassem, voorzitter van de Unie van Medische Zorg en Hulporganisaties (UOSSM), die het Syrische zonne-energie project heeft opgezet. ‘Ik ben dolblij dat het project nu op volle capaciteit draait en dat het levens redt.’

Het ziekenhuis kreeg het nieuwe energiesysteem volledig operationeel sinds begin juni, na tien weken installeren en testen. Het project zal naar verwachting gemiddeld 7.000 liter diesel per maand besparen. Dat is al gauw zo’n 20-30 procent van de maandelijkse energierekening van het ziekenhuis.

Volgens de UOSSM krijgen nog eens vijf ziekenhuizen binnenkort panelen, in navolging van het eerste succes.

Bron: PN
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.