Subsidie voor elektrisch rijden in 2023: zo werkt het

The Optimist 25 okt 2023 Economie

Wil je graag duurzamer rijden? Koop je dit jaar een elektrische auto, dan is de kans groot dat je in aanmerking komt voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Zo verlaag je de aanschafkosten. Maar waar moet je de tegemoetkoming aanvragen en welke voorwaarden zijn eraan verbonden? In dit artikel vertellen we alles over de subsidie.

Waarom is er eigenlijk een subsidie?

Helaas zijn de meeste elektrische auto’s duurder in aanschaf dan de meeste brandstofauto’s. Om klimaatbewust rijden te stimuleren en de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan is daarom sinds juli 2020 een subsidieregeling in het leven geroepen voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische auto’s.

Hoeveel subsidie krijg ik?

Dat hangt af van het model dat je aanschaft. Ga je voor een tweedehands elektrische auto? Dan ontvang je € 2.000. Bij een nieuwe kun je rekenen op een tegemoetkoming van maar liefst € 2.950.

Voorwaarden voor de SEPP-subsidie

Voor het jaar 2023 heeft de overheid 67 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor nieuwe elektrische personenauto’s en 32,4 miljoen euro voor tweedehands modellen. Als dit potje op is, kun je geen tegemoetkoming meer aanvragen. Hoe eerder je de subsidie aanvraagt, hoe beter dus.

Er zijn ook wat voorwaarden waar je aan moet voldoen als je gebruik wilt maken van de subsidieregeling. Enkele eisen zijn:

  1. Je kan de subsidie alleen aanvragen als particulier. Het is dus niet de bedoeling dat je de tegemoetkoming gebruikt voor een ‘auto van de zaak’.
  2. Je hebt een geldig woonadres in Nederland.
  3. De auto is 100% elektrisch en heeft een actieradius van minimaal 120 kilometer.
  4. De auto staat op jouw naam.
  5. De auto heeft een catalogusprijs tussen € 12.000 en € 45.000.
  6. De schriftelijke koopovereenkomst is gesloten op of na 1 januari 2023. De auto stond dus niet voor die tijd al op jouw naam.
  7. De auto moet minimaal drie jaar onafgebroken op naam van de subsidieontvanger blijven staan. Je kunt van auto wisselen, maar deze moet dan wel voldoen aan alle bovenstaande voorwaarden.

Subsidie aanvragen: stappenplan

Doorloop de volgende stappen als je subsidie voor een elektrische auto wilt aanvragen.

  1. Dubbelcheck of je recht hebt op subsidie: Controleer voordat je de koopovereenkomst ondertekent of jevoldoet aan alle voorwaarden voor de SEPP-subsidie. Weet je niet zeker of je er recht op hebt? Neem dan in de koopovereenkomst de voorwaarde mee dat deze ontbonden kan worden als je de subsidie niet krijgt.
  2. Aanvraag indienen: Met alle gegevens bij de hand ben je zo door het aanvraagproces heen. Je hebt nodig: koopovereenkomst, persoonsgegevens, DigiD en bankrekeningnummer. Ga naar de website van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) om de subsidie aan te vragen.
  3. Geef het kenteken door aan de RVO: Doe dat zodra je elektrische auto geleverd is. Je krijgt vervolgens een brief op de mat met daarin beschreven de termijn waarbinnen je subsidie kunt verwachten.

Ben je van plan om een andere auto kopen en wil je graag de stap maken naar elektrisch rijden? Het loont om je goed in te lezen in de mogelijkheden voor een subsidie. Op de website van RVO vind je de meest actuele informatie over hoeveel geld er nog in de subsidiepot zit.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met AutoTrack.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie