Steeds meer investeringen in klimaatstartups

The Optimist 25 okt 2022 Economie

Het besef groeit dat innovaties een belangrijke rol spelen in de aanpak van onze klimaatuitdagingen. Dit blijkt onder meer uit het toenemende aantal investeringen in zogenaamde ‘klimaatstartups’.

Meer kleinere deals

Er werd in het derde kwartaal van 2022 voor €480 miljoen aan durfkapitaal opgehaald door Nederlandse startups en scale-ups. Dat is een stuk minder dan de €1,5 miljard in het derde kwartaal van 2021. Wel is het aantal deals met 99 iets hoger dit jaar ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, maar het aantal deals groter dan 100 miljoen, die van vorig jaar een recordjaar maakten, is nu beduidend lager, wat het grote verschil verklaart. Investeerders staken hun geld relatief meer meer in startups in de vroege fase (met bedragen tot €10 miljoen).

Grote investeringen gaan naar…

Opvallend is dat bijna alle investeringsrondes met bedragen boven de €10 miljoen bestemd waren voor klimaatstartups, ofwel Climate Tech. Het betreft Lightyear (solar-auto) €81 miljoen, Greener Power Solutions (mobiele batterijen) €45 miljoen, Elestor (batterijen) €30 miljoen, Sympower (software voor elektriciteitsnetwerk) €22 miljoen, LEAP24 (snellaadnetwerk) €15 miljoen, Thorizon (kernenergie) €12,5 miljoen, Chaincraft (circular chemical production) €11 miljoen, Gradyent (software voor efficiënte stadsverwarming) €10 miljoen, Strohm (waterstof pijplijn) €10 miljoen.

Ommekeer

Voor het eerst in jaren lijkt er een voorzichtige ommekeer te zien in de vroege fase investeringen; in de eerste drie kwartalen van 2022 werden maar liefst 107 deals van minder dan €1 miljoen gedaan, ten opzichte van 70 in heel 2021. Lucien Burm van de Dutch Startup Association noemt deze ommekeer in vroege fase investeringen een goede ontwikkeling voor het stevig groeiend aantal startups. ‘Daarnaast is het zeer bemoedigend dat juist klimaatstartups de grote investeringen ophalen. Het onderschrijft maar weer dat de nodige innovatie, voor de huidige crises en uitdagingen waar we voor staan, van dit soort bedrijven zal komen’, zegt hij.

Bovenstaande gegevens staan in het Quarterly Startup Report, een driemaandelijkse data-analyse van Dealroom.co, Golden Egg Check, KPMG, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), Dutch Startup Association (dSa) en Techleap.nl. Het rapport is hier te vinden.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie