Start-up Kubic maakt plastic bakstenen

The Optimist 18 jul 2023 Economie

Het Afrikaanse upcycling bedrijf Kubic maakt plastic bakstenen van gerecyclede kunststoffen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook noodzakelijk voor het bouwen van huizen. Het huisvesten van de snelgroeiende bevolking valt namelijk moeilijk bij te benen.

Afrika is het snelst groeiende continent ter wereld. Volgens cijfers van de VN zal meer dan de helft van de bevolkingstoename tussen nu en 2050 in Afrika plaatsvinden. Vanwege de huidige kosten voor bouwmaterialen hebben miljoenen Afrikanen geen huis.

Twee vliegen in één klap

Afrika recyclet maar zo’n 4 procent van zijn afval. Om dat in een kader te plaatsen: Nederland recyclet 80 procent van zijn afval, volgens het CBS. In Afrika komt er jaarlijks 70 miljoen ton aan plasticafval op de stortplaats bij. Helaas blijft het afval niet alleen daar. Plastic komt ook op straat en in rivieren terecht. Start-up Kubic wil twee vliegen in één klap slaan door het overschot aan afval te verwerken in goedkope maar toch kwalitatief goede bouwstoffen. Zo wordt de omgeving schoner en kunnen er meer huizen gebouwd worden.

 Van afval naar bouwsteen

Kubic verzamelt plastic dat normaal gesproken naar een stortplaats gaat of in rivieren belandt. Ze scheiden het en maken het schoon. Vervolgens gebruiken ze verschillende verhoudingen van die soorten plastic om bouwmateriaal van te maken. Niet alleen ruimt dit het plastic op, de productie van deze bouwmaterialen stoot ook vijf keer zo weinig koolstof uit als de productie van bouwmateriaal op basis van cement. De bouwmaterialen zijn ook 40 procent goedkoper dan de gewone variant, en zijn daarbovenop sterk en duurzaam omdat plastic lang mee gaat.

Dit jaar werd Kubic verkozen tot start-up van het jaar. Dankzij extra financiering kan het bedrijf verder uitbreiden. ‘Groei hoeft geen smerig proces te zijn’, luidt het motto op hun website.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie