Stabiele cryptovaluta. Bestaat dat wel?

The Optimist 10 sep 2018 Economie

Inmiddels zijn er meer dan 1.500 verschillende cryptovaluta. We hebben natuurlijk Bitcoin, maar ook andere grote namen, zoals Ethereum en Litecoin, worden op dit moment verhandeld op ongeveer 190 plekken wereldwijd. De prijzen van die valuta zijn enorm gestegen en zijn ook even hard weer gedaald. In 2017 was een bitcoin enige tijd maar liefst 20.000 dollar waard. Een paar maanden later was die waarde met twee derde afgenomen. Op dit moment is een bitcoin ruim 6.000 dollar waard, maar dat kan ieder moment weer veranderen.

Die veranderlijkheid is heel gunstig als je een handelaar bent, maar het is niet goed voor de reputatie van cryptovaluta als munteenheid waarmee gewoon wordt betaald. Op dit moment staat cryptovaluta bekend als een manier om – door hoge risico’s te nemen – snel rijk te worden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat overheden op rap tempo maatregelen nemen om deze nieuwe manier van speculeren te reguleren. Toch een gokje wagen? Dit kan dat via Blockchain.com, maar je kunt ook bitcoin kopen via Satos.

Stablecoin

Op dit moment zie je door de regulering een groeiend aantal crypto-bedrijfjes die stabielere alternatieven voor cryptovaluta ontwikkelen. Ze noemen ze stablecoins (stabiele munten) en het zijn een soort digitale muntjes die verbonden zijn aan de koersen van traditionele valuta zoals de Amerikaanse dollar, Britse pond of de Japanse yen. De bedoeling is om ze minder vluchtig te maken en bij consumenten het vertrouwen te doen groeien.

Het in Hong Kong gevestigde bedrijf Tether is een van de eerste ‘investeerders’ in deze stablecoins. Zij wisselden maar liefst 2,7 miljard dollar in voor een stablecoin. Volgens Tether staat elke stablecoin voor een echte, traditionele dollar op de bank. Maar niet iedereen gelooft dat. Toch bezit Tether momenteel negentig procent van de markt in stablecoins. Het is voor veel bedrijven een interessant idee, want het voordeel van een stablecoin is namelijk dat je er via een cryptonetwerk mee kan betalen en ze op elk moment weer terug kunt wisselen voor een gewone munteenheid.

Netwerk Etherium

Het bedrijf Circle maakt gebruik van het netwerk van Ethereum. Zij werken met een ‘open source’ infrastructuur dat wordt beheert door een instituut wat zij Centre noemen. Wat betreft Circle mag Centre in de toekomst het belangrijkste platform worden waarop andere stablecoins opereren. Het bedrijf reageert in een interview: ‘Crypto is de volgende laag voor een infrastructuur op het internet. Het maakt het mogelijk om geld te verplaatsen met de snelheid van het licht. Het is bovendien gratis en maakt het mogelijk om bindende, verifieerbare contracten op te stellen, waardoor iedereen zaken met elkaar kan doen. Zelfs centrale banken willen meedoen.’

Nieuwe bankvorm

StableUSD is een cryptovaluta die vastzit aan de Amerikaanse dollar. Die variant van Stablecoins is vooral een belangrijke kans voor mensen die wonen in een land waar de munteenheid juist onstabiel is. Een marktkoopman in Zimbabwe kan daarmee zijn fruit verkopen en betalingen accepteren via een app. De Zimbabwaanse dollar is zo waardeloos dat daar nu maar de Zuid-Afrikaanse rand en euro’s worden gebruikt. Maar die moeten dus altijd op zak worden gehouden. Een stablecoin is veel veiliger. Wereldwijd zijn er ongeveer twee miljard mensen die niet of nauwelijks gebruik (kunnen) maken van een bank. Die mensen kunnen echter wel gebruik maken van het online marktaanbod.

Toch zijn er ook tegenstanders van de stablecoin. Zij menen dat gewone cryptovaluta ook stabieler kan worden, als er maar meer traditionele investeerders zouden zijn. Stablecoins gaan bovendien in tegen de gedecentraliseerde principes van cryptocurrency. Er is immers een centraal orgaan nodig om de koppeling met de valuta te organiseren. Zij zien een alternatief in het ‘vermunten’ van fysieke objecten. Een huis ter waarde van drie ton in Rotterdam kan dan worden omgezet in 300.000 muntjes en mensen zouden die dan kunnen verhandelen. Net zoals we dat nu al doen met traditionele vastgoedinvesteringen.

Veel mensen vrezen dat de blockchain uiteindelijke steeds langzamer wordt en misschien zelfs helemaal vastloopt. Ethereum, een van de populairste blockchain platformen, kan dertien transacties per seconde aan. Dat is veel te weinig, want het platform van creditcard Visa kan er bijvoorbeeld al 20.000 per seconde aan. Er moet dus nog veel werk verricht worden voor een flexibel, stabiel blockchainplatform dat kan omgaan met cryptovaluta als echt betaalmiddel. Alleen dan kan de droom van de Zimbabwaanse marktkoopman werkelijkheid worden.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie