The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Met de tropische hitte van de laatste tijd zijn de meeste boeren niet blij. Ze zien oogsten mislukken en landbouwgrond verdrogen. Het verbouwen van sorghum kan een oplossing zijn in deze warme omstandigheden.
Het verbouwen van sorghum (onder de oude naam ‘kafferkoren’ ook wel bekend) wordt steeds vaker gezien als een goed alternatief in Europa. Deze bijzondere graansoort heeft weinig water nodig, en kan ook prima zonder pesticiden en met weinig kunstmest tot wasdom komen. Oorspronkelijk werd het vooral verbouwd in (warme) delen van Afrika en Azië, maar de VS zijn nu de grootste producent. Steeds meer Europese boeren ontdekken door de warme zomers de voordelen van sorghum.
Al meer dan zesduizend jaar hebben volkeren verspreid over de wereld sorghum verbouwd. Het is een belangrijk voedselgewas in Afrika, Centraal-Amerika en Zuid-Azië en staat op de vijfde plaats van verbouwde granen. Sorghum is niet alleen glutenvrij; het heeft ook een hogere voedingswaarde dan andere zetmeelrijke granen zoals rijst en tarwe. Het kan worden vermalen tot glutenvrije bloem of worden verkocht als granen die als linzen kunnen worden gekookt. Verder is het een mogelijke vervanger voor mais voor diervoeder. Al meerdere decennia wordt sorghum gebruikt als basis voor bio-energie.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties