Solidariteit broodnodig in de crisis

The Optimist 1 apr 2020 Economie

Gisteren riepen zestig prominente economen, onder wie hoogleraren en bankiers, het kabinet op om de starre houding over financiële hulp aan Italië en andere Zuid-Europese landen te herzien. En met een opvallend resultaat. Minister van Financiën Wopke Hoekstra trok snel het boetekleed aan en gaf toe dat hij iets niet goed had gedaan. ‘Ik heb te weinig empathie getoond’, zei de bewindsman in reactie op de boosheid van zijn Zuid-Europese collega’s.

Pleidooi

Hoogleraar Arnoud Boot kondigde maandagavond in het tv-programma Op1 de open brief aan. ‘Juist in deze crisis is een constructieve opstelling van Nederland in Europa nodig. Nu moeten we onderdeel zijn van de oplossing en niet voor tweespalt zorgen.’ Boot noemt dit een reden van de open brief die de economen op zijn initiatief dinsdag hebben ondertekend. De brief is een pleidooi voor een solidaire opstelling van Nederland met landen als Italië, Spanje en Portugal en is onder meer ondertekend door Sweder van Wijnbergen, Dirk Schoenmaker, Barbara Baarsma, Harald Benink, Coen Teulings, Lans Bovenberg en Rick van der Ploeg.

Sleutelwoord

Solidariteit lijkt een sleutelwoord in de bestrijding van de coronacrisis. De saamhorigheid die op allerlei manieren zichtbaar wordt is onderdeel van de collectieve strijd die nodig is om door de moeilijke tijd te komen. Buren die elkaar helpen, ouderen die meer aandacht krijgen, bedrijven die elkaar bijstaan, nieuwe apps die betrokkenheid bevorderen; er gebeurt veel op het gebied van gemeenschappelijkheid en verbondenheid.

Mondiale strijd

Niet alleen lokaal of Europees telt solidariteit; ook internationaal is het in deze unieke crisis een vereiste om beter uit de misère te komen. Een organisatie die daar op positieve en praktische wijze actie in onderneemt, is Cordaid. Men richt zich op het versterken van bestaande integrale gezondheidssystemen in de meest fragiele gebieden ter wereld. In landen als de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan en Afghanistan helpt Cordaid in noodsituaties waar en wanneer nodig, maar werkt ook aan de structurele verbetering van belangrijke voorzieningen, zoals de gezondheidszorg. In de mondiale strijd tegen het coronavirus is dit belangrijker dan ooit.

Lange termijn

Nederland staat zelf al voor de moeilijke opgave om de zwaarste coronagevallen goed te kunnen behandelen. Maar om het virus op de lange termijn in te dammen, is het van groot belang dat landen met een zwakke gezondheidszorg ook in staat zijn om het virus onder controle te krijgen. ‘Virussen die de wereld voor lange tijd kunnen bedreigen, moet je als wereldgemeenschap bestrijden, in elk land waar ze bestaan of uitbreken’, zegt Jos Dusseljee, gezondheidsexpert bij Cordaid. ‘Je moet een lockdown combineren met adequate zorg en met maatregelen die mensen in staat stellen om het ook te overleven.’

Lees hier de open brief van de economen.

Lees hier een uitgebreid interview met Jos Dusseljee over de gevolgen van de coronapandemie in Afrika.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie