ThursDaily: de bedrijven van de toekomst?

The Optimist 14 sep 2023 Economie

Ons huidige economische systeem is gericht op groei. Nu klinkt dat best optimistisch, maar als ik zeg groei dan bedoel ik groei ten koste van al het andere. In de wereld van ondernemers is er een beweging die dat anders wil. Michael van Loenen is zo’n ondernemer, hij en Bert van Ingen richtten samen YouBeDo.com op, een online boekenwinkel met een twist.

Boekverkopers in Nederland moeten alle Nederlandstalige boeken voor dezelfde prijs verkopen. Het maakt dan dus niet uit of je een boek bij Bol.com of in de plaatselijke boekenwinkel koopt. Dat maakt YouBeDo interessant. Dit bedrijf doneert namelijk standaard tot 12 procent van de boekenprijs aan een door de klant gekozen maatschappelijk doel. Dat maakt het een bedrijf met positieve impact.

Eigenlijk is dat de crux van sociaal ondernemen. Ondernemers focussen niet langer op zoveel mogelijk winst maken, maar zorgen dat ze bijdragen aan een betere wereld. In het huidige systeem, dat draait om winstmaximalisatie, is dat natuurlijk best een uitdaging. ‘Wij hebben niet een megabudget voor marketing dat bijvoorbeeld een Amazon of Bol.com wel hebben. Daarentegen hebben wij natuurlijk wel een verhaal voor onze klanten, wij merken dat dat verhaal mensen aanspreekt’, aldus Michael. ‘Daarnaast gaat standaard tot 12 procent van de boekenprijs naar een maatschappelijk doel. Dat betekent dat wij per boek minder winst maken dan de commerciële boekenverkopers. Door die vaste boekenprijs kunnen wij de koper dus laten zien dat het echt ten koste gaat van onze eigen marge.’

‘Ik denk wel dat dit soort bedrijven de bedrijven van de toekomst zijn, ook buiten de boekenmarkt. Als we steeds maar klakkeloos voor het goedkoopste gaan zal je zien dat de wereld daar altijd een prijs voor betaald.” Michael legt uit dat veel producten niet voor de echte en eerlijke prijs worden verkocht. “Als je bijvoorbeeld kijkt naar de kledingindustrie. De rekening voor al die goedkope kleding wordt betaald door de kinderen die voor een hongerloon werken in landen als Bangladesh.”

Het is niet zo dat YouBeDo helemaal geen winst wil maken, maar het bedrijf heeft een interessante constructie waardoor ze geen aandeelhouders hebben die uit zijn op winst. “Alle aandelen zijn in handen van een coöperatie zonder winstoogmerk. Dat betekent dat de gemaakte winst alleen voor ideële doelen gebruikt kan worden.” De juridische constructie van YouBeDo noemen we steward ownership en is dus enkel en alleen gericht op een bedrijf dat de maatschappij dient en niet andersom.

Bestel al je boeken op YouBeDo en doneer tot 12 procent aan een goed doel!

 

Geschreven door: Job Koskamp

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie