TuesDaily: sociaal ondernemen de norm?

The Optimist 3 okt 2023 Economie

Het ondernemerschap verandert. De tendens in de maatschappij is dat ook van bedrijven verwacht wordt dat zij hun steentje bijdragen aan een betere wereld. Nog niet iedereen binnen het bedrijfsleven is hiervan doordrongen. Sociaal ondernemers wel, maar dat type ondernemerschap komt wel met uitdagingen. Social Enterprise NL biedt hulp en ondersteuning voor dit soort ondernemers. Met verkiezingen in het vooruitzicht roept de organisatie de politiek op om het speelveld gelijk te trekken.

Jorien van Lookeren Campagne voert het woord namens Social Enterprise NL. ‘Op landelijk niveau denk ik dat er nog te weinig aandacht is voor sociale ondernemers.’ Jorien legt uit dat sociaal ondernemen soms best pittig kan zijn in vergelijking met het ondernemen met een winstoogmerk. Social Enterprise NL schreef een plan voor de politiek. Met vijf actiepunten hopen ze het speelveld voor sociaal ondernemers gelijk te trekken.

Hun eerste punt is best breed, maar eigenlijk vrij simpel. ‘Wij zien graag dat de overheid sociaal ondernemen meer gaat stimuleren. Dit kan op heel veel terreinen, nu zien we dat het economische systeem nog voornamelijk is ingericht voor bedrijven met enkel een winstoogmerk. We hopen dat daar verandering in komt.’ Dit kan mede door hun tweede punt: sociaal ondernemers aan de beslistafel. ‘In Nederland wordt veel beleid gemaakt aan overlegtafels. Aan die overlegtafels zit toch vaak de gevestigde orde. Dit terwijl juist sociaal ondernemers bezig zijn met ondernemen gericht op de toekomst.’ Jorien legt uit dat veel innovaties en nieuwe ideeën komen van sociaal ondernemers. Voor de politiek die sturing moeten geven aan het veranderende bedrijfsleven zouden sociaal ondernemers met hun expertise en ervaring kunnen helpen.

Tot slot wil Social Enterprise NL meer erkenning en ondersteuning vanuit de overheid. De toevoeging van een M aan BV is daarin de eerste stap. Zo kan onderscheid gemaakt worden tussen sociale ondernemingen en andere bedrijven. Maar ook ondersteuningsprojecten en samenwerkingen vanuit overheidsinstanties zijn belangrijk volgens Jorien. Daarnaast vindt Social Enterprise NL dat de overheid het goede voorbeeld zou moeten geven. Zij stellen dat alle overheidsinstanties verplicht duurzaam en sociaal moeten inkopen. Jorien is ervan overtuigd dat sociale ondernemingen dan volledig tot hun recht komen en andere bedrijven inspireren om ook hun aandeel te leveren aan een betere wereld.

 

Geschreven door Job Koskamp

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie