Rebottled: niet een wijnglas, maar een wijnflesglas

The Optimist 3 feb 2020 Economie

Het is voor veel mensen een wekelijks ritueel: even je wijnflessen en glazen potten weggooien in de glasbak. Een mooie manier van recyclen, maar niet zo effectief volgens Jermain van der Graaf. Hij kwam er achter dat het recyclen van een glas maar 15 procent minder energie kost dan het maken van een nieuw exemplaar. Daarom bedacht hij Rebottled, een start-up die glazen upcycletg.

Volgen hem was het een logische connectie: de onderkant van een wijnfles werkt natuurlijk ook prima als drinkglas. Het begon allemaal in een werkplaats bij het Utrechtse Leger des Heils. Hier werden de glazen gemaakt door studenten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat was echter niet genoeg volgens Van der Graaf. Daarom richtte hij samen met Juan Diego Flores een eigen fabriek op. En daar worden nu aan de lopende band de glazen gemaakt met speciaal voor hun ontworpen machines.

Het maken van de glazen is een doodsimpel proces: een snijwieltje maakt een kleine inham op een wijnfles; vervolgens wordt eerst kokend en daarna koud water langs de rand geleid, waardoor het door ‘thermal shock’ langs de snijrand afbreekt en als laatste worden met een slijpmachine de randen glad gemaakt.

Met de glazen hoopt Van der Graaf iets te maken dat (letterlijk) door zoveel mogelijk handen gaat. Op die manier doet dan elk glas cola of water denken aan de circulaire economie. En zo’n boodschap hoeft helemaal niet duur te zijn: op de website Rebottled.nl kan je al voor minder dan zeven euro een glas kopen.

Bron: Trouw
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie