The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Papier heeft zo zijn impact op het milieu. Minder papier gebruiken, levert dan ook milieuwinst op. Ook is het beter om kringlooppapier te gebruiken. Twee ondernemers hebben een eigen manier bedacht om afval te gebruiken voor papier. Het duo verwerkt hiervoor bloembollenresten.
Elk jaar gebruiken we per persoon ruim tachtig kilo papier, van wc-papier tot boek, becijferde Milieu Centraal. Het lukte bloembollenteller Tinus Teeuwen en zijn zwager Bert Lankhoorn, werknemer bij printerleverancier Xerox, een hoogwaardig papier te maken uit afval dat anders op de composthoop of in de biovergister eindigt. Lankhoorn had eerder vernomen dat van waterplantenresten die werden opgevist uit meren en vijvers papier werd gemaakt, dus hij vroeg zich af wat zijn zwager met zijn bloembollenresten deed.
Met oog op de toekomst heeft Teeuwen vervolgens het project met het tulpenpapier opzet. ‘Toen Bert me over het papier van waterplantenresten vertelde, werd ik gelijk enthousiast. De bloembollensector heeft een negatief imago, terwijl dat allang niet meer terecht is.’ Volgens Teeuwen worden bloembollenbedrijven die rondrijden met een spuitmachine ten onrechte beschuldigd dat ze met pesticiden sproeien. ‘Terwijl het bijvoorbeeld om onschuldige meststoffen gaat. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen neemt al jaren af’, vertelde hij aan het Noordhollands Dagblad.
Teeuwen & Zn BV probeert het werk in ieder geval zo milieuvriendelijk mogelijk te doen. Om het papier te maken, zijn ze eerst zelf gaan experimenteren. ‘We hebben een stuk of dertig bollen gepakt en die in een blender gestopt om een papiermix te maken. De materialen hebben we laten onderzoeken door Schut Papier’, zegt Teeuwen. Uit de resultaten bleek dat het mogelijk is bollenresten of restpartijen bloembollen te gebruiken als grondstof voor papier. Het papier is een mix geworden van 25 procent bloembollen en de rest ongebleekt gerecycled papier. In het papier zit daardoor een spikkeltje, schrijft de krant. Ook is het slechts een fractie duurder dan normaal papier. Het formaat is 66 x 100 centimeter en is in 120, 250 en 350 grams verkrijgbaar. Bovendien is het geschikt voor offset print en druk. Het doel van Teeuwen is zoveel mogelijk bollenmateriaal te gaan gebruiken voor papierproductie. ‘Produceren kost geld, maar het afvoeren van afval kost me ook geld. Papier levert tenminste een hoogwaardig eindproduct op.’
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties