WednesDaily: een nieuw verhaal voor een nieuwe wereld

The Optimist 18 okt 2023 Economie

De wereld is aan het veranderen. We horen vaak dat we aan de vooravond van een transitie staan. Het huidige systeem piept en kraakt, we moeten daarom op zoek naar een nieuw verhaal. Cees van Lotringen draagt daar een steentje aan bij. Op zijn online journalistieke platform deelt hij dat nieuwe verhaal voor wie het maar horen wil.

Cees groeide op in een echt ondernemersgezin, maar al vrij vroeg wist hij dat hij journalist wilde worden. ‘Door de Watergate affaire begon mijn interesse in de journalistiek.’ Voor hem was het duidelijk dat de economie en het geopolitieke spel hand in hand gingen. Het is daarom niet verbazingwekkend dat hij al vrij snel voor Het Financieele Dagblad artikelen schreef. In 2008 besloot Cees dat hij wat anders wilde doen. Hij was mede-oprichter van Investment Officer, een journalistiek platform voor beleggingsprofessionals. In die tijd begon hem iets op te vallen: de wereld is niet in balans en dat komt door drie crises.

Ten eerste is er volgens Cees sprake van een klimaatontwrichting. ‘Lange tijd was er een natuurlijke relatie tussen de mens en de natuur.’ Nu is die relatie volgens hem niet meer in balans, de mens zou te veel van de planeet vragen. Daarnaast is er volgens Cees ook sprake van een sociale crisis. ‘Er is een zeer grote ongelijkheid in de wereld. ‘Ongeveer 1 procent van de mensen op aarde bezit ongeveer 50 procent van het vermogen. Dat is natuurlijk een heel ongezonde situatie.’ Tot slot raken mensen volgens hem vervreemd van spiritualiteit en daardoor ook van hun omgeving. ‘Ik denk dat de sociale media daar veel invloed op hebben. We zijn tegenwoordig te veel bezig met onze identiteit op die platforms.’ We houden ons volgens hem niet genoeg bezig met de spirituele en levensbeschouwelijke vragen.

Bij al die drie crises is er sprake van een disbalans. Dat komt voor een groot deel doordat het kapitalisme in een “hypermodus” is gekomen. ‘Er is natuurlijk een groep mensen die baat heeft bij dat systeem, omdat zij er veel van profiteren.’ Die groep is volgens Cees een minderheid, maar wel een invloedrijke minderheid. De samenleving zal daarom zelf dat evenwicht weer moeten vinden en herstellen. ‘De burgers zullen weer actief moeten worden.’

Hij probeert mensen met zijn platform te inspireren en in beweging te brengen. ‘De journalistiek zou met haar werk die kanteling mogelijk moeten maken door mensen meer bewustzijn bij te brengen.’ Cees denkt ook dat de journalistiek dat beter zou kunnen dan dat ze nu doet. ‘Om mensen in beweging te brengen heb je een overtuigend verhaal nodig. Dat lukt doorgaans niet met een negatieve en/of pessimistische insteek.’

Cees is vastberaden om zijn platform de komende tijd uit te bouwen om meer mensen mee te nemen in het nieuwe verhaal. Ben je nieuwsgierig naar de verhalen die Cees vertelt? Neem een kijkje op zijn website. De podcast die hij maakt kan je ook vinden op de Luisterkast.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie