Nederlandse ondernemer leidt Indiase en Afrikaanse vrouwen op
Uitgelicht Economie

Nederlandse ondernemer leidt Indiase en Afrikaanse vrouwen op

The Optimist 15 jul 2019

Een lastminutevakantie naar Gambia veranderde het leven van de Driebergse ondernemer Dave Jongeneelen. Zijn doel: in 2030 zo’n tien miljoen vrouwen op het platteland in Gambia en India te hebben getraind in ondernemerschap en financiën. Impact die tot systeemverandering kan leiden.

Sinds de oprichting in 2012 trainde Jongeneelen via Buzz Women zo’n 125.000 Gambiaanse en Indiase vrouwen. ‘De vrouwen leren bijvoorbeeld sparen, weten hun schulden bij woekeraars te verlagen en 61 procent ontving een lening voor het starten van een bedrijfje’, zegt hij.

Buzz Women zorgt daarnaast dat er steeds nieuwe kennis beschikbaar komt. Onlangs voegde de organisatie in Gambia een nieuwe component aan de training toe: Buzz Green. ‘Daarmee koppelen we ondernemerschap aan concrete actie tegen klimaatverandering’, licht Jongeneelen toe.

Missie

Jongeneelen veranderde door zijn reis naar Gambia van een carrièregerichte consultant in een ondernemer met een missie. ‘Een koffer met kleding zette mijn leven jaren geleden echt op de kop. Ik gaf ergens in de binnenlanden kleding aan een paar vrouwen en kinderen en raakte in gesprek. Ik was zo onder de indruk van hun honger naar kennis. Dat liet me niet los.’

Reizende school

Zeven jaar geleden startte Jongeneelen samen met de Indiase accountant Uthara Naranayan het initiatief van de ‘reizende school’. Met bussen brengt Buzz Women het onderwijs letterlijk en figuurlijk naar de vrouwen toe. In India rijden ze met acht bussen de provincie Karnataka door. ‘Het is de start van een driejarig gezamenlijk en bestendig leerproces dat leidt tot het doorbreken van de armoedespiraal’, aldus Jongeneelen.

‘De bus brengt de school letterlijk tot aan de voordeur in vaak afgelegen dorpen. In de dorpen krijgen de vrouwen in een tent naast de bus een training’, vertelt de ondernemer. De trainingen worden gegeven door lokaal opgeleide vrouwen. Zij bieden inzicht in inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden op gezinsniveau, en werken toe naar meer zelfvertrouwen en ondernemerschap.

Systeemverandering

De ondernemer wordt gesterkt in zijn plan 10 miljoen vrouwen te bereiken in 2030 door Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde aan de Erasmus Universiteit. Rotmans bevestigt de impact die ‘de school op wielen’ kan hebben.

‘Dit initiatief verandert niet alleen elke week het leven van honderden vrouwen, maar heeft het potentieel om wereldwijd tot een systeemverandering te leiden, die vrouwen structureel meer kansen geeft. En niet alleen vrouwen, ook mannen profiteren ervan als vrouwen zich ontwikkelen. Het biedt groei aan een hele samenleving’, aldus Rotmans.

In Nederland kunnen bedrijven, ondernemers en particulieren op innovatieve manieren bijdragen aan het opleiden van vrouwen. Dit kan vanaf 5 euro, de kosten voor het opleiden van één vrouw. Zie www.buzzwomen.nl voor meer informatie.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *