Nederlanders zien de financiële toekomst positief in

The Optimist 5 okt 2017 Economie

Enkele jaren geleden draaide de economie een stuk minder goed dan nu het geval is. Er komen steeds meer vacatures en steeds minder mensen zijn werkloos. En dit merken we in de portemonnee. Van een economische dip gaan we naar een goed draaiende economie die meer financiële zekerheid geeft.

Het platform ‘Monitor financieel gedrag 2017’ van Wijzer in geldzaken, een initiatief van onder meer het ministerie van Financiën, laat zien dat een groot deel van de Nederlanders eigenlijk best tevreden is over zijn of haar financiële situatie. Hier kwamen zij achter door duizend Nederlanders tussen de 18 en 80 jaar te vragen naar hun financiële positie.

Uit het onderzoek bleek dat 57 procent van de Nederlanders zo tevreden is dat deze hun financiële situatie beschreven als goed tot zeer goed. Dit was vorig jaar nog 51 procent. Daarnaast geeft 53 procent van de Nederlandse bevolking aan dat zij makkelijk kunnen rondkomen. Vorig jaar was dit nog 47 procent. De Nederlandse bevolking is zelfs zo optimistisch dat één op de drie denkt dat zijn of haar financiële situatie komend jaar nog verder zal verbeteren.

Minder rood staan en betalingsherinneringen

Niet alleen deze getallen laten zien dat het financieel gezien steeds beter met ons gaat, ook is gebleken dat mensen minder vaak rood staan. Eén van de redenen hiervoor is omdat je nu makkelijk met je mobiele telefoon geld van je spaarrekening naar je betaalrekening kan overmaken. Een ander gevolg van de verbeterde financiële situatie is dat men de rekeningen sneller betaalt. Zo geeft driekwart van de ondervraagden aan dat zij geen betalingsherinnering hebben gehad in het afgelopen jaar.

Een leerpuntje

Wel is het belangrijk om niet alleen in het nu te leven maar ook naar de toekomst te kijken. Zo is gebleken dat Nederlanders vooral met de dagelijkse financiën bezig zijn en dat er minder wordt gekeken naar bijvoorbeeld het pensioen of arbeidsongeschiktheid.

Daarentegen maken wel negen op de tien Nederlanders elke maand wat geld over naar de spaarrekening, ondanks de lage spaarrente.

Ook in de Daily van vandaag:
Een positiever zelfbeeld door een warme omgeving
Mooie investering van verkoop laatste plastic tasjes

Bron: NOS
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.