MonDaily: sociaal ondernemingen en de overheid

The Optimist 20 mei 2024 Economie

30 mei organiseert Social Enterprise NL samen met provincie Noord-Brabant, gemeente Breda, FNO Impact door Groei en City Deal Impact Ondernemen voor de tiende keer het Social Enterprise Overheidscongres. Op het congres komen overheden en sociaal ondernemers samen om elkaar te ontmoeten en inspireren.

Social Enterprise NL is een stichting die zich inzet voor een economie waarin niet de waarde van aandeelhouders, maar maatschappelijke waarde centraal staat. Ze staan voor de beweging van  van sociaal ondernemingen.

Overheidscongres

Toen de organisatie tien jaar geleden het eerste congres organiseerde, was het van belang om sociaal ondernemen onder de aandacht te brengen. Dat is de afgelopen jaren goed gelukt, maar de samenwerking tussen de overheid en de sociaal ondernemingen kan beter. ‘Wij zien dat de overheid en sociaal ondernemingen overeenkomende doelen hebben, maar dat beide partijen soms niet goed weten wat ze met die overeenkomsten aan moeten’, aldus Jorien van Lookeren Campagne namens Social Enterprise NL. ‘En dat is ook niet gek. Hoewel de doelen overeenkomen is de werkwijze van beide partijen heel anders.’ Zo zijn overheidsinstanties over het algemeen wat bureaucratischer, waar sociaal ondernemers het liefst direct aan de slag willen. ‘Die twee partijen kunnen veel van elkaar leren en misschien nog wel meer voor elkaar betekenen.’

Aan de slag

‘Op het congres komen die twee partijen samen en dat maakt het zo uniek en waardevol. We gaan daarnaast ook echt concreet aan de slag.’ De dag begint met een plenair gedeelte waar een aantal sprekers, waaronder Hans Stegeman hoofdeconoom van Triodos Bank, hun verhaal zullen vertellen. Na de lunch splitsen bezoekers zich op in deelsessies waar beleidsmakers, sociaal ondernemers en andere stakeholders samen aan een aantal vraagstukken gaan zitten om zo te kijken wat ze voor elkaar kunnen betekenen.

‘We denken in kansen en er is natuurlijk genoeg ruimte om nieuwe en vruchtbare connecties te leggen.’ Er zijn nog tickets beschikbaar, zowel voor mensen van de overheid, sociaal ondernemers als andere geïnteresseerden in het ecosysteem. De dag duurt van 9:30 tot ongeveer 16:00 uur bij de Mezz, het filmhuis in Breda. Voor één ticket betaal je 245 euro, maar leden van Social Enterprise NL of Code Sociale Ondernemingen krijgen korting en betalen 125 euro.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie