MonDaily: Het verhaal achter YB

The Optimist 18 sep 2023 Economie

Nu ongeveer drie maanden geleden deelde Wouter Staal, co-founder van Yoghurt Barn (nu YB), op LinkedIn dat ze hun vestigingen zouden gaan sluiten. ‘Het zijn niet altijd de succes verhalen. Heel eerlijk; het zijn heel roerige tijden. Maar wel tijden met een strijdplan en moreel kompas. De afgelopen maanden waren enorm zwaar en dit is het nog dagelijks. Afbouwen is (vaak) niet leuk. Een lichtpuntje hier en daar. We doen er alles aan het zo goed mogelijk voor iedereen te doen.’

In de podcast van Ralph Zebregs en Ron van Es vertelde Wouter over het proces en hoe hij optimistisch probeert te blijven. Dat is niet altijd makkelijk, maar Wouter heeft absoluut geen spijt van zijn keuzes. ‘Ecologisch ben ik echt vooruit gekomen, maar economisch heb ik gefaald.’ Wouter geeft aan dat het proces van de sluitingen hem enorm veel energie heeft gekost: ‘dit gun je niemand.’ Wel haalt hij er belangrijke lessen uit, al doen die lessen veel pijn. ‘Ons relativerend vermogen is de laatste tijd enorm gegroeid, daar staat tegenover dat dit proces veel heftige emoties oproept.’ Met name het feit dat een faillissement heel dicht bij je privésituatie kan komen vindt Wouter lastig.

‘Het is ook erg eenzaam. Het is lastig om open te communiceren, je wil dat wel, maar tegelijkertijd is dat heel pijnlijk.’ Uiteindelijk blijkt de menselijkheid in de mens te overwinnen. Nadat Wouter en zijn vrouw Esther de sluitingen aankondigden kregen zij een stroom aan hartverwarmende reacties: van vrienden, familie maar ook investeerders. Dat heeft ze de kracht gegeven om door te zetten. De impact van YB stopt niet, maar gaat door.

Benieuwd naar het hele verhaal van Wouter? Luister naar de podcast Zonder Lef Geen Betekenis.

 

Geschreven door Job Koskamp

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie