Mogelijk pilootloos vliegen in de toekomst en miljarden besparen

The Optimist 8 aug 2017 Economie

Er is een nieuw verdienmodel voor luchtvaartmaatschappijen. Zij kunnen namelijk miljarden besparen door in te zetten op technologie waarbij vliegtuigen uiteindelijk zonder piloot de lucht in kunnen. Dit meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van rapporten van de Zwitserse bank UBS.

Volgens UBS zouden vliegtuigen die volledig door een automatische piloot worden bestuurd niet alleen goedkoper, maar ook veiliger zijn. Daarnaast besparen de maatschappijen ongeveer 35 miljard dollar (ruim 29 miljard euro) per jaar. Dit komt mede door lagere personeelskosten, maar ook de verzekeringspremies en brandstofkosten vallen lager uit.

Dergelijke technologie zou volgens vliegtuigmaker Boeing al aanwezig zijn, omdat vliegtuigen nu al automatisch kunnen landen en opstijgen en andere functies ook al door computers worden uitgevoerd. UBS heeft als eerste idee al geopperd om één piloot aan boord te hebben en één op afstand op de grond. De passagiers zien het echter nog niet zitten om in een pilootloos vliegtuig aan boord te stappen. Wel verwachten onderzoekers dat na verloop van tijd steeds meer mensen gewend zullen raken aan het idee van een vliegtuig met minder of geen piloten aan boord.

Wanneer de nieuwe technologie ingevoerd gaat worden is nog niet duidelijk. Wel zou dit misschien ook een oplossing zijn voor te weinig beenruimte. Een cockpit is immers niet meer nodig, dus kan er weer iets meer ruimte voor passagiers gecreëerd gaan worden. Dit zijn echter speculaties. Eerst maar eens zien hoe alles zich ontwikkelt.

Bron: AD
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.