Modeontwerper Sjaak Hullekes en Leger des Heils geven kleding nieuwe kans

The Optimist 25 okt 2019 Economie

Modeontwerper Sjaak Hullekes en Leger des Heils hebben de handen ineengeslagen tegen verspilling in de mode. Kleding kan in hun ogen namelijk een tweede, derde of zelfs vierde kans krijgen. Voor deze samenwerking ontwikkelde de ontwerper een betaalbare en duurzame collectie van tweedehands kleding. De collectie is dit weekend, tot en met zondag 27 oktober, nog te koop in De 9 straatjes in Amsterdam. Tik ook een exclusief kledingstuk op de kop!

ReShare Store is het tweedehands- en vintage kleding-winkelconcept van het Leger des Heils. Zowel ReShare Store als Sjaak Hullekes zetten zich in tegen de textielverspilling en vinden dat duurzaamheid de norm moet zijn. Daarom ontwikkelde Hullekes en zijn team de Hul le Kes ReShared collectie voor ReShare Store. Voor de collectie selecteerde Hullekes kleding in het sorteercentrum van het Leger des Heils. Witte kledingstukken die onverkoopbaar leken, werden voorzien van een nieuwe kleur.

Natuurlijk verfbad

De kledingstukken werden op een natuurlijke manier geverfd. Het label haalde hiervoor afvalresten, zoals uienschillen en avocadopitten op bij restaurants. Ook plukte Hullekes groenten uit eigen moestuin voor het kleuren van kleding. ‘Zo ontstaat er een collectie met een eigen verhaal, een eigen karakter en die gemakkelijk zelf weer bij te verven valt’, aldus de ontwerper.

Als voorbeeld: ‘Wordt je T-shirt té vaal, dan gooi je hem in een pan met uienschillen en hij is weer geel’, stelt Hullekes. Naast de lijn met items die zijn geverfd, selecteerde Hullekes kledingstukken uit het distributiecentrum die passen bij de identiteit van het merk en dat van ReShare Store. De collectie draagt de naam Hul le Kes Selected en bevat tweedehands dames- en herenkleding, en ook aan kinderen is gedacht.

Betaalbaar design

ReShare Store en Hullekes vinden het belangrijk dat alle items betaalbaar zijn. ‘De kleding uit de Hul le Kes Selected en Hul le Kes ReShared collecties zijn dan ook, net als alle andere kleding van de ReShare Store, zacht geprijsd’, meldt de winkel. De collectie in de pop-up store in Amsterdam wordt bovendien dagelijks aangevuld met nieuwe producten.

Reshare Store

Leger des Heils heeft elf Reshare Stores in Nederland, waaronder in Nijmegen, Rotterdam en Alkmaar. In de winkels vind je voordelige, tweedehands kleding en verkopen ze producten van gebruikt textiel. Bovendien is het een werkplek voor vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De winkels hebben een herstel-/naaiatelier om mensen aan het werk te helpen. ‘Zo bieden we mensen de kans om weer een dag- en werkritme op te doen zodat ze uiteindelijk de weg naar de arbeidsmarkt (terug)vinden. Je kunt dus niet alleen kleding kopen, maar ook kleding laten vermaken of herstellen in de winkel’, meldt Leger des Heils.

De pop-up winkel met de ontwerpen van Hullekes is dit weekend op zaterdag en zondag geopend van 10.00 tot 19.00 uur. Bezoekadres: Huidenstraat 13, Amsterdam.

Bekijk het event ReShare Store x Hul le Kes op Facebook.

Lees ook: Modeweek zet duurzame winkelroutes op de kaart

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie