The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Het afgelopen jaar heeft Nederland massaal geld opgepot. Bij gebrek aan vakantie en horecabezoek besloten veel mensen die het zich konden permitteren geld opzij te zetten. Aangezien de rente op spaarrekeningen praktisch nul is, gingen meer mensen beleggen. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd is de trend om duurzaam te beleggen.
Maar liefst 3,8 miljard euro aan particulier geld ging volgens RTL Nieuws vorig jaar naar Nederlandse beleggingsfondsen. Het totaal aan particuliere beleggingen bedraagt in ons land ruim 47 miljard euro. Er werd door huishoudens vooral in gemengde fondsen geïnvesteerd en in obligatiefondsen, terwijl zij hun bezit in aandelenfondsen juist verlaagden. Duurzame beleggingsfondens lijken een aardig graantje mee te pikken van de groeiende belangstelling en dat zien we niet alleen hier.
In totaal stroomde er wereldwijd 19 procent meer geld naar duurzame fondsen, waardoor er nu een kleine twee biljoen dollar belegd is in ESG-fondsen volgens de data van Morningstar. Om precies te zijn, zit er nu 1.984,5 miljard dollar (omgerekend circa 1.635,9 miljard euro) in fondsen met een ESG-etiket. ESG staat voor ‘Environmental, Social en Governance’, ofwel een respectvolle omgang met onze planeet (milieu), dier en medemens, en een fatsoenlijk ondernemingsbestuur. Europa was in het eerste kwartaal van 2021 voor bijna 80 procent verantwoordelijk voor het duurzame beleggen. Op zich niet vreemd, want 3.444 van de 4.524 ESG-fondsen wereldwijd zijn afkomstig uit Europa.
Volgens Sem Jr. van Berkel van duurzame vermogensbeheerder Semmie willen consumenten niet alleen meer duurzaam maar vooral ook slim beleggen: ‘Steeds meer mensen zoeken het gemak van een online-mogelijkheid om hun geld verantwoord te beleggen, waarbij ze erop kunnen vertrouwen dat dit zorgvuldig en snel gebeurt.’ Hij voorziet dat slimme platformen met een persoonlijke dienstverlening de komende jaren een aanzienlijke groei gaan doormaken.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties