Meer geld naar goede doelen door herstel economie

The Optimist 1 aug 2017 Economie

Het aantal donaties aan goede doelen is het afgelopen jaar met 13 procent toegenomen. De cijfers zijn gebaseerd op de inkomsten van de 25 grootste goededoelenorganisaties. In totaal haalden zij 822 miljoen euro op.

Met name voor de Hartstichting was het een goed jaar: met 53 miljoen euro is er sprake van een stijging van 25 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Zij komen daarmee op de tweede plek; het KWF is nog steeds het grootste goede doel met 119 miljoen euro aan donaties.

De algemene stijging is voor een deel te danken aan een aantal grote giften uit erfenissen. Zo kreeg het Oranjefonds, op de derde plek, een donatie van 51 miljoen euro van het Neyenburghfonds, een stichting die is opgericht door de eigenaar van Silvo, bekend van de kruidenmixen voor vlees.

De meest voor de hand liggende verklaring voor de toename aan donaties is dat langzaam het vertrouwen in de economie weer terugkeert. De economie is alweer een aantal jaar herstellende, maar de consument reageert wat betreft het doneren aan goede doelen altijd wat trager. Pas de laatste twee jaar is er weer een stijging te zien.

Ook het vertrouwen in de goede doelen zelf, dat door ophef over onduidelijke bestedingen was beschadigd, is weer op hetzelfde niveau als voor de crisis. Van elke opgehaalde euro gaat nu, na aftrek voor zaken als reclame, meer geld naar het goede doel zelf: 86 cent. Niet alleen de inkomsten zijn dus gestegen, ook de effectiviteit is toegenomen.

Bron: Volkskrant
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.