TuesDaily: kledingontwerper Joline Jolink: ‘Ik vaar op mijn eigen kompas’

The Optimist 10 okt 2023 Economie

Joline Jolink is al sinds 2006 bezig met de opbouw van haar bedrijf. Nu in 2023 begint ze aan een nieuwe fase. Ze verplaatst haar atelier van de drukte in Rotterdam naar de rust in Welsum, een klein dorpje gelegen aan de IJssel. Wat beweegt Joline en vanwaar deze stap?

Joline Jolink is eigenaar van haar eigen gelijknamige label. Binnen haar bedrijf streeft ze naar duurzaam en zo circulair mogelijk ondernemen. Joline richtte in 2006 haar bedrijf op nadat ze in 2003 was afgestudeerd aan de kunstacademie in Arnhem. Ze kwam er toen al vrij snel achter dat het reguliere systeem binnen de modewereld niet bij haar paste. ‘De mode-industrie is eigenlijk een soort trein die op een vast spoor maar door en door gaat.’ Joline legt uit dat de mode-industrie bepaald niet duurzaam is. ‘Ik heb op een gegeven moment besloten om uit die trein te stappen en mijn eigen pad te gaan bewandelen. Ik kon toen eindelijk de tijd nemen om na te denken over wat goed voelt.’

Toen begon het proces van loskomen uit dat oude systeem. Zo zette ze in 2008 als één van de eerste labels een webshop op en heeft ze in 2013 haar eigen winkel in Rotterdam geopend. Hierdoor was ze niet langer afhankelijk van de retail en dat zorgde voor vrijheid. Ze realiseerde wat mode voor haar betekende. ‘Ik vind mode een ontzettend krachtig middel om jezelf uit te drukken of om verandering aan te jagen. Maar wat we tegenwoordig misschien een beetje vergeten is dat kleding je ook verbindt met je omgeving. Alle grondstoffen die we gebruiken voor het maken van kleding komen in eerste instantie uit de aarde. Ik denk dat het uitmaakt waar die grondstoffen vandaan komen en hoe we die gebruiken.’

Joline wil weer verbinding creëren tussen mensen en de kleding die ze dragen. Haar verhuizing naar Welsum is hierin een eerste stap. ‘Door zichtbaar te maken hoe een kledingstuk wordt gemaakt en welk materiaal er gebruikt wordt, hoop ik dat mensen zien hoeveel liefde, tijd en ambacht er in elk kledingstuk zit.’ Uiteindelijk zal ze dit op haar nieuwe locatie willen laten zien. Ze heeft een aantal schaapjes voor wol en ongeveer een hectare grond. Wie weet verbouwt ze over een aantal jaar haar eigen vlas om er linnen voor kleding van te maken.

Nu is dit alles misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Immers de prijs van deze producten ligt hoger dan wij gewend zijn. Daar is Joline zich van bewust en dat vindt ze soms best lastig. Wel denkt ze dat het zo zal moeten. ‘We zijn gewend om een te lage prijs te betalen. Het gevolg daarvan is dat de aarde en gemeenschappen ver weg daar een prijs voor betalen.’ Ze hoopt dat het systeem op termijn voor iedereen eerlijk zal zijn en dat daardoor iedereen in staat is om de echte prijs te kunnen betalen.

Benieuwd naar de kleding van Joline? Neem hier een kijkje op haar website!

 

Geschreven door Job Koskamp

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie