Kantoor wordt steeds vaker woning

The Optimist 4 sep 2020 Economie

Het gedwongen thuiswerken wegens de coronacrisis is voor veel werknemers én werkgevers een succes: het risico op besmetting is lager, de productiviteit is niet gedaald en het scheelt kostbare reistijd. Als gevolg hiervan staan veel kantoorpanden leeg. Deze kunnen een uitkomst bieden voor de woningnood.

Uit onderzoek van KPMG blijkt dat thuiswerken wordt gezien als blijvertje. Dit heeft tot gevolg dat veel kantoorpanden leegstaan; zeven op de tien bedrijven verwacht minder kantoorruimte nodig te hebben. Ook winkelpanden zullen eerder beschikbaar komen nu mensen meer online kopen, al helemaal sinds de komst van corona.

Leegstand ombouwen

Wat moet er dan gebeuren met al die leegstaande kantoor- en winkelpanden? Die kunnen worden omgebouwd tot woonruimte. Dit gebeurt de laatste tijd steeds vaker. In 2018 bijvoorbeeld is een groot aantal leegstaande kantoorpanden omgetoverd tot 13.000 woningen. Niet alle panden zijn geschikt voor de transformatie omdat veel van deze kantoorpanden langs de snelweg staan, maar zeker winkelruimten zijn qua locatie in ‘aanloopstraten’ geschikt voor de woningbouw.

Het transformeren van kantoorpanden zal in de toekomst financieel aantrekkelijker worden, vanwege de geplande verplichte verduurzaming in 2023. Wanneer bedrijven besluiten dit niet te doen komen er meer panden vrij voor woningbouw. Aangezien de huizenprijzen vanwege een nog grotere leencapaciteit alleen maar meer zullen stijgen is de vraag hiernaar groot.

Bron: Het Parool
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie