Innovatie door inzet drones bij inventarisatie van magazijnen

The Optimist 8 sep 2017 Economie

Drones worden al voor een hoop verschillende doeleinden gebruikt. Met name in het leger, de landbouw en de posterijen gaan de ontwikkelingen erg hard. Ook binnen andere industrieën zien we deze kleine vliegende robotjes steeds vaker opduiken. Een onderzoeksteam van MIT heeft een systeem ontwikkeld waarmee kleine drones kunnen worden ingezet om voorraden in magazijnen te inventariseren.

Innovatie door formaat

Drones die ingezet worden voor de inventarisatie van een magazijn, worden uitgerust met een RFID-scanner. RFID staat voor Radio-frequency Identification, identificatie met radiogolven. In Nederland worden RFID-tags momenteel nog vooral gebuikt voor het chippen van huisdieren, maar ook grote bedrijven als Schiphol en de Openbare Bibliotheken gebruiken het systeem. De scanners zenden de bijbehorende nummers van een product naar een ontvanger. Om de RFID-tags goed uit te kunnen lezen, is normaal gesproken een zware scanner nodig. Magazijndrones zouden daarom vrij groot moeten zijn.

De techniek achter de kleine drones

De onderzoekers van technische universiteit MIT ontwikkelden een apparaat dat het signaal van de RFID-lezer opnieuw uitzendt. De lezer kan daardoor op de grond blijven staan en de drones worden elk uitgerust met een kleiner apparaat. Een kleinere drone kan dichterbij de producten in een magazijn komen, waardoor het scannen nauwkeuriger en makkelijker wordt.

Veiligere oplossing

De nieuwe oplossing, Rfly genaamd, wordt momenteel getest in een magazijn van een winkelketen in Massachusetts. De drones worden vooralsnog handmatig bestuurd, maar op termijn moeten ze autonoom worden. Dat bespaart werk en zorgt er bovendien voor dat mensen niet meer op hoge ladders hoeven te staan om moeilijk bereikbare RFID-tags te scannen. Dat geeft meer ruimte voor een veiligere werkplek.

Bron: nu.nl
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.