Hoe groene energie ons van Russisch gas af kan helpen

The Optimist 14 mrt 2022 Economie

De Europese Commissie (EC) stelde deze week een plan op, REPowerEU, om Russisch gas uit de Europese markt te halen. In dit plan helpen duurzame energiebronnen ons om in 2030 geen Russische gas meer te verbruiken.

Eigen gas eerst

Met de inval van Russische troepen in Oekraïne, zijn er op allerlei gebieden sancties opgelegd door Europese lidstaten. Een pijnpunt voor de Europese Unie (EU) is de afhankelijkheid van Russisch gas. Het REPowerEU-plan van de EC, gepresenteerd door Eurocommissaris Frans Timmermans, wil hier verandering in brengen. In het plan is te lezen dat de EC de ambitie heeft om volledig onafhankelijk te zijn van Russisch gas in 2030, en dat dit haalbaar is. Lidstaten moeten daarvoor gerichter energie en gas gaan besparen. Daarbij wil de Commissie de aanvoer van natuurlijk gas uit landen als Algerije, Egypte, Turkije, Qatar, Japan en Korea uitbreiden.

Groene energie als oplossing

De meeste gasbesparingen zijn volgens het plan te vinden in de hoek van de groene energie. De EC hoopt de potentiële opbrengst van zonne-energie te verdubbelen in 2025 en te verdriedubbelen in 2030. De EC gaat lidstaten adviseren hoe burgers er ook van zonne-energie kunnen profiteren. Ook wil de Commissie een verdubbeling van het aantal warmtepompen in de huizen van Europeanen in de komende vijf jaar. Verder ondersteunt de EU met het Innovation Fund het proces waarin bedrijven stapsgewijs kunnen overstappen van fossiele brandstoffen zoals aardgas naar waterstof en elektriciteit.

Bescherming van kwetsbaren

Volgens het plan van de EC moeten lidstaten ook hun burgers en bedrijven compenseren. In Nederland is al een eerste stap gezet door de accijnzen op brandstof tijdelijk te verlagen. De EC wil echter nog verder gaan, zo wordt in het plan voorgesteld de winsten van energiebedrijven te gebruiken om de investeringen uit het plan te dekken. Ook moet er een nieuw kader worden ontwikkeld voor staatssteun aan bedrijven die lijden onder de hoge brandstofprijzen. Een kanttekening hierbij is dat de voorstellen uit REPowerEU die al eerder op tafel lagen, nog maar beperkt door lidstaten zijn doorgevoerd. In ieder geval hoopt de Europese Commissie dat de situatie met Rusland extra urgentie geeft aan het verduurzamen van Europese energie.

Bron: Europese Commissie
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie