Google onderneemt stappen tegen extremistische webpagina’s

The Optimist 21 jun 2017 Economie

Google staat al een tijd behoorlijk onder druk om de online aanwezigheid van extremisten tegen te gaan en daar wordt nu actie op ondernomen. De internetgigant heeft vier stappen gedefinieerd om terroristische inhoud te markeren en te verwijderen van zijn webpagina’s, met name van de pagina’s van YouTube. Technologische verbeteringen spelen vanzelfsprekend een rol, maar het bedrijf richt zich ook op een menselijk element dat zal afvangen wat zijn geautomatiseerde filters niet kunnen.

Om te beginnen steekt het meer energie in het zogenaamde ‘machine learning’-onderzoek dat het vermogen vergroot om automatisch terroristische video’s op te merken en te verwijderen, terwijl onschuldige berichten (zoals bijv. nieuwsberichten) online worden gehouden. Het versterkt ook zijn contra-radicalisatiesysteem, dat anti-extremistische advertenties toont aan potentiële terroristische rekruten.

Het is echter de sterkere betrokkenheid van mensen die uiteindelijkhet grootste verschil kan maken. Google is van plan het aantal in te zetten mensen aanzienlijk te vergroten in het YouTube Trusted Flagger-programma, waardoor de kans toeneemt dat terroristisch materiaal wordt opgespoord. Het werkt ook samen met anti-extremisme groepen om inhoud die zich richt op het werven van terroristen te signaleren. Google wil ook die YouTube-video’s aanpakken die over het randje gaan. Als het video’s met ‘explosief’ religieus of discriminerend materiaal plaatst, zullen deze clips een waarschuwing plaatsen en voorkomen dat ze advertenties ontvangen, opmerkingen of aanbevelingen bekijken. In theorie wordt hierdoor een evenwicht gevonden tussen vrijheid van meningsuiting en openbare veiligheid.

Bron: Google
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.