Gewoon niet kopen. Polyester.

The Optimist 13 dec 2018 Economie

Al is het nog een lange weg te gaan, ook de mode-industrie maakt nu stappen om minder te vervuilen. De rol van de consument is nog steeds belangrijk om deze verandering door te zetten. Wat kunnen we als consument doen?

De mode-industrie is een van de grootste vervuilers die slechts langzaam aan banden wordt gelegd. De industrie loost niet alleen veel verfstoffen en dumpt niet alleen kleren, ook draagt deze bij aan de plastic soep op micro- en nanoniveau door de productie van synthetische kleding. Hoe kan dit veranderen?

De verantwoording ligt niet volledig bij de consument, maar die kan wel een geluid afgeven, zoals de internationale activistengroep Fashion Revolution omschreef in de documentaireserie Tegenlicht afgelopen zondag. Ruim 65 procent van de modeproductie bestaat uit synthetische kleding. Denk aan stoffen als polyester, polyamide en acryl. De materialen worden gebruikt voor sportkleding, het microvezel ondergoed en bijvoorbeeld fleecekleding en acrylsjaals.

Europees onderzoek toont aan dat vijf kilo kleren in de wasmachine negen miljoen vezels genereert. De deeltjes zijn zo klein dat ze rioolzuiveringsinstallaties ontglippen. Het is een onzichtbaar probleem, waarvan de gevolgen nog niet zijn onderzocht, omschrijft onderzoeksjournalist Marieke Sjerps voor De Groene Amsterdammer. Onderzoekers vergelijken de vezels met de ‘gewone’ microplastics, die schadelijk zijn voor het waterleven. Moeten we dan echt geen polyester meer kopen? Zelfs stoffen van PET-flessen dragen bij aan de plasticsoep.

Gelukkig zijn veranderingen zichtbaar in de mode. De industrie onderkent dus langzaam dat verandering nodig is. Consumenten kunnen hierbij ondersteunen. Wij kunnen zelf letten op (en vragen naar) de volgende gebruikte keurmerken, veelal te vinden op de kaartjes aan de kleding:

OEKO-TEX® 100 standaard

Veel gebruikt voor kinderkleding, ondergoed en bedlinnen. C&A, JYSK en Zeeman verkopen deze standaard veelal. Hierin zijn geen schadelijke stoffen achtergebleven. Deze worden afgevangen tijdens de productie.

Cradle-to-Cradle (C2C)

C2C is een internationaal keurmerk dat nog niet heel zichtbaar is in Nederland. C&A werkt echter sinds kort wel voor sommige producten met de standaard. De filosofie achter cradle-to-cradle is dat alle materialen van het product na gebruik nuttig inzetbaar zijn in een ander product. C2C kent vijf niveaus, van basis tot brons, zilver, goud en platina. Het keurmerk is ook te vinden op papier, zonnepanelen, kantoormeubilair en bouwmaterialen.

Biologisch/ecologisch katoen, wol en linnen

H&M en C&A zijn wereldwijd de grootste afnemers van biologisch katoen. Ook Hema verkoopt biologisch katoenen kleding. Hoewel de productie van katoenen kleding veel water vereist, zijn voor de biologische varianten geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig. Expresso verkoopt ecologisch linnen. Een sterk materiaal waardoor de stoffen vaak dikker zijn en automatisch langer meegaan.

TENCEL™ Lyocell

Dit zijn modalvezels van het merk Tencel™. Het materiaal wordt op milieuverantwoordelijke wijze geproduceerd uit cellulose, meestal beukenhout. Het is volgens het keurmerk te vinden bij veel toonaangevende ontwerpers en gerenommeerde retailers, denk aan Expresso en Claudia Sträter. Hoewel door het proces het materiaal als een half-synthetische vezel wordt beschouwd, is het een sterke vezel die hoge kleurechtheid heeft. Kleding daarvan blijft dus langer mooi.

De kledingcollecties van Expresso bestaan overigens voor 50 procent uit duurzame stoffen. Helaas is de productie qua milieueisen bij veel modebedrijven nog niet waterdicht. In de hele keten moeten immers procesveranderingen worden doorgevoerd. Zoals waterzuivering na gebruik van chemische stoffen in plaats van het lozen in rivieren in de lagelonenlanden. Toch zijn het op zijn minst stappen in de goede richting.

The Optimist ging overigens voor Niet-Winkeldag de straat op om te vragen: Consumindert u al? Bekijk het filmpje.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

6 reacties op “Gewoon niet kopen. Polyester.”

  1. Hoe zit het dan met viscose? Ik dacht dat dat ook een redelijk milieuvriendelijke stof is?

  2. Nog een stap in de goede richting :

    géén wol
    géén angora
    géén dons
    géén leer

  3. Beste Evelien, hoewel viscose veelal een kwalitatief hoogwaardige stof is, is het nadeel dat er een procedé bij komt kijken dat niet milieuvriendelijk is door het gebruik van bepaalde chemische stoffen. Maar Lenzing, die ook de verantwoorde equivalent Tencel (modal) ontwikkelde, schijnt dit probleem wel ondervangen te hebben bij Lyocellvezels. Daar kunt u dan naar vragen of naar uit kijken. Overigens geldt hetzelfde probleem voor het proces van bamboe. De organic variant is ook dan aan te raden.

  4. Beste Evelien, hoewel viscose veelal een kwalitatief hoogwaardige stof is, is het nadeel dat er een procedé bij komt kijken dat niet milieuvriendelijk is door het gebruik van bepaalde chemische stoffen. Maar Lenzing, die ook de verantwoorde equivalent Tencel (modal) ontwikkelde, schijnt dit probleem wel ondervangen te hebben bij Lyocellvezels. Daar kunt u dan naar vragen of naar uit kijken. Overigens geldt hetzelfde probleem voor het proces van bamboe. De organic variant is ook dan aan te raden.
    Met vriendelijke groet,
    Namens de redactie The Optimist

  5. In het stuk staat dat Expresso ecologisch linnen verkoopt. Op de huidige website van Expresso krijg ik geen resultaat als ik zoek op linnen/linen.

  6. Beste René,
    Het staat vermeld bij materialen, maar volgens mij kunt u niet zoeken op materialen (https://www.expresso.nl/duurzamere-materialen), want ongeacht het materiaal geeft het systeem helemaal geen zoekresultaten. Wellicht kunnen ze u in de winkel of via de klantenservice verder helpen? Zelf heb ik een mooi overhemd ervan, maar ze zullen ook niet ieder seizoen hetzelfde hebben…
    Hopelijk kunt u vinden wat u zoek. Het spijt me dat wij u niet verder kunnen helpen in ieder geval..
    Met vriendelijke groet,
    Namens de redactie van The Optimist
    Yildiz Celie

Geef een reactie