Geothermie komt dichterbij voor iedere woning

The Optimist 25 jul 2017 Economie

Een Amerikaanse start-up is bezig om geothermische systemen te ontwikkelen die nog maar een kwart gaan kosten van de hedendaagse. Zo ontstaat op den duur de mogelijkheid om geothermie op individueel niveau te gebruiken, net zoals je zonnepanelen op je dak kunt plaatsen.

Dat is althans waar het bedrijf Dandelion uit New York op hoopt. Hun nieuwe proces omvat niet alleen het installeren en klaarmaken van het systeem, maar ook de financiering ervan. Iemand die het systeem aanschaft via een financiering, zal uiteindelijk minder kwijt zijn aan die maandlasten dan aan de traditionele energierekening. Op die manier wordt het aantrekkelijk voor consumenten. Het systeem kan zowel verwarmen als verkoelen. In het eerste geval wordt aardwarmte onttrokken uit de bodem en naar de woning geleid. Bij het verkoelen gebeurt precies het omgekeerde.

Een werkmaatschappij van Alphabet, het moederbedrijf van Google, is de drijvende (financiele) kracht achter Dandelion. Ook van andere kanten is er financiering beschikbaar, waardoor de ontwikkeling van het systeem in een stroomversnelling raakt.

Geothermie is ongeveer tien jaar geleden in Nederland geïntroduceerd. Deze aardwarmte ontstaat door de warmteuitstraling uit het binnenste van de aarde. Water in de ondergrond is dus warm. Geysers zoals we die kennen uit Yellowstone Park zijn daar een voorbeeld van. De temperatuur loopt op met de diepte: hoe dieper hoe warmer. In Nederland is de temperatuur net onder het maaiveld circa 10 °C en de stijging is ongeveer 31°C/km. De ‘warmtestroming’ die daardoor ontstaat is circa 100 PJ (PetaJoule) per jaar, het equivalent van het jaarlijkse warmte- en tapwatergebruik van 4.000.000 energiezuinige woningen.

Bron: Fast Company
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.