Geen krillvissen meer rond Antarctica

Lisette Weber-Ziere 22 jul 2018 Economie

Krill vormt de basis van de voedselketen. Walvissen, pinguins, zeehonden en inktvissen eten deze kleine, garnaalachtige schaaldiertjes allemaal. Maar ook andere diersoorten, zoals orka’s en albatrossen zijn indirect afhankelijk van krill. Het is dan ook een erg belangrijk, maar ondergewaardeerd, feit dat de grootste visserijbedrijven hebben besloten niet langer in het Antarctica-gebied op krill te vissen.

Zij hebben een gebied van 1,8 miljoen vierkante kilometer (dat is 43 keer Nederland) rond een schiereiland in Antarctica, de Weddellzee, nu uitgeroepen tot toevluchtsoord voor krill. Greenpeacce en andere milieugroepen hadden hier campagne voor gevoerd. Bedrijven ‘oogsten’ al krill op grote schaal sinds de jaren zeventig. De krill wordt vervolgens gevoerd aan vissen in kwekerijen, maar wordt ook gebruikt als bron van omega-3 vetzuren dat in voedingsmiddelen en -supplementen zit. In een interview uit 2016 legde Pavel Klinckhamers, campagneleider ‘Bescherm de Zuidpoolzee’ Nederland uit waarom krillvisserij zo schadelijk is: ‘Het probleem van de visserij is dat het de kleine garnaalachtige krill opzuigt, de hoeksteen van het voedselweb van Antarctica en essentieel voor al het leven daar. Bovendien is krill helemaal niet benodigd als voer voor kweekvissen en voor voedingssupplementen, aangezien er alternatieven voorhanden zijn.’

Nuttig krill

Maar de diertjes in het krill vervullen een belangrijke rol bij het compenseren van de klimaatveranderingen. Ze halen namelijk CO2 uit de atmosfeer door algen op te eten. Ongeveer 85 procent van de visserijbedrijven doet mee aan de stop in het Antarctisch gebied. Naast de stop zullen er ook buffergebieden worden opgericht. In die gebieden planten met name pinguins zich voort. Ook zal er een netwerk van gebieden worden gemaakt waar de zeeën ook beschermd worden.

Aker BioMarine is één van de bedrijven die mee doet aan de stop. Een woordvoerster reageert in een interview met de BBC: ‘we weten zeker dat onze toezeggingen krill zullen verzekeren als een duurzame en stabiele bron van omega-3 in de toekomst. Met onze inzet tonen we aan dat het mogelijk is om visserij-vrije zones te maken en toch duurzame visserij te plegen. Greenpeace is blij met hun inzet. Andere milieuorganisaties zijn blij, maar kritisch. Zo zijn zij van mening dat de overige vijftien procent ook mee zou moeten doen en dat er ook dergelijke visserij-vrije zones nodig zijn voor grotere zeedieren.

Lisette Weber-Ziere

Lisette Weber-Ziere

In het dagelijks leven getrouwd met Sven en moeder van een dochter (Sophie, 7 jaar)....

Meer over Lisette Weber-Ziere >

Reacties

Geef een reactie