FriDaily: betekenis geven aan de medemens

The Optimist 1 dec 2023 Economie

Paul Leistra vond zichzelf altijd al een beetje een vreemde eend. Als kind was er bij hem thuis weinig ruimte voor emoties. ‘Ik ging daarom op zoek naar plekken waar daar wel ruimte voor was. In die zoektocht word je vaak als “anders” gezien.’ Nu Paul zijn plek heeft gevonden ziet hij al die andere vreemde eendjes ook. Die wil hij ook een stem en een plek geven. Dat doet hij onder andere als zzp’er bij Scope.

Bij Scope geeft Paul mensen die vast zitten in het uitkeringsbestaan een kans om daar uit te ontsnappen. Scope is een sociale coöperatie die mensen de kans biedt om met behoud van hun uitkering een onderneming op te zetten. ‘Het is echt ontzettend bijzonder om mensen hun weg naar zelfstandigheid te zien bewandelen. Dat ik daar een steentje aan bij kan dragen vind ik erg tof’

Mensen met een uitkering kunnen onder de vleugels van Scope een eigen onderneming starten. Als je een uitkering ontvangt wordt alles wat je verdient met een onderneming verrekend met je uitkering. Daardoor is het heel lastig om geld te steken in je eigen bedrijf. Bij Scope ondernemen de mensen vanuit het kvk nummer van de coöperatie en kunnen ze een groot deel van wat ze verdienen in hun onderneming investeren. Bij Scope kunnen deelnemers proeven van het ondernemerschap om uiteindelijk op eigen benen te gaan staan. ‘Dat lukt natuurlijk niet altijd, maar wat je vaak ziet, is dat mensen wel hun weg naar zelfstandigheid vinden. Ofwel als ondernemer of ze treden in loondienst.

Scope biedt een begeleidende rol, maar uiteindelijk is alles wat de deelnemers bereiken door henzelf neergezet. ‘Juist dat is ontzettend belangrijk. Mensen met een uitkering zijn soms onzeker; er is best een negatief beeld van mensen in de bijstand.’ Door de begeleiding van Paul, zijn mede coördinator Aisha Sriram en de andere leden van Scope, krijgen de deelnemers weer het gevoel dat zij ertoe doen en meedoen in de maatschappij. ‘Ik vind het persoonlijk echt een eer om die ontwikkeling bij mensen te mogen zien.’

Als ondernemer is Paul vaker bezig met projecten die iets moois creëren voor zijn medemens of de natuur. ‘Ik word daar heel gelukkig van.’ Grappend zegt hij dat hij daardoor soms vergeet dat er ook nog geld verdient moet worden. Hij werkt ook graag in het Lab van New Future Lab. ‘Het is fijn om onder gelijkgestemden te zijn en daar je eigen club te hebben.’ Ook ziet hij de waarde van een groep ondernemers bij elkaar. ‘De connectie met Scope is natuurlijk onwijs interessant, er ontstaan allerlei verbindingen tussen Scope-deelnemers en New Future Lab.’ Daarnaast hebben de ondernemers binnen New Future Lab ervaring met het ondernemerschap, die voor deelnemers van Scope een bron van kennis kan zijn.

Aan het eind van ons gesprek komen we tot een mooie conclusie. Paul benadrukt dat de deelnemers van Scope ontzettend hard werken. ‘Alles wat zij neerzetten mag dan wel onder de naam van Scope zijn, maar zijzelf steken er veruit de meeste tijd in.’ We komen dan tot de conclusie dat het “granieten bestand” van de gemeente onder begeleiding van Scope beelden van marmer weet te houwen.

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie