Financiële papa’s krijgen maand betaald vaderschapsverlof

The Optimist 18 jul 2017 Economie

Goed nieuws voor kersverse vaders die bij de ING werken: zij kunnen vanaf volgend jaar de eerste maand na de geboorte van hun kind een maand met betaald verlof. Dit is vastgelegd in de nieuwe cao die in 2018 in moet gaan.

Na de eerste maand is het ook nog mogelijk om drie maanden onbetaald verlof op te nemen. Nu is het nog twee dagen betaald en drie dagen onbetaald. In België was dit zelfs al tien dagen. Volgens FNV Finance is dit de eerste collectieve arbeidsovereenkomst waarin een maand vaderschapsverlof is vastgelegd. De vakbond hoopt dat het ook in andere cao’s geregeld gaat worden.

Met deze regeling lopen werkgevers nog achter op bijvoorbeeld Zweden. Daar hebben ouders namelijk na de geboorte recht op twee weken vrij en daarnaast ook nog eens samen recht op 480 dagen ouderschapsverlof waarbij ze ruim 80 procent van hun loon behouden. Ouders mogen die verlofdagen zelf indelen.

Niet alleen het vaderschapsverlof is in de nieuwe cao van ING opgenomen. Ook krijgen ongeveer 14.000 bankmedewerkers een loonsverhoging van 1,7 procent en zijn er afspraken gemaakt over een scholingsbudget van 375 euro per jaar. Ook mogen medewerkers van boven de 60 jaar een dag per week vrijwilligerswerk doen met behoud van hun loon en pensioenopbouw. Vrij zijn op feestdagen kost je anderhalve vakantiedag.

Alle afspraken zijn gemaakt met de vakbonden FNV Finance, De Unie en CNV Dienstenbond. De onderhandelingsresultaten moeten nog voorgelegd worden aan de leden. Zodra deze akkoord gaan, is de nieuwe cao definitief.

Bron: Metro
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.