EU-wetgeving redt smartphones van de vuilnisbelt

The Optimist 27 jun 2023 Economie

Dankzij nieuwe EU-wetgeving belanden er in de toekomst miljoenen telefoons minder bij het schroot. De Europese Unie maakt het makkelijker om batterijen van smartphones te vervangen.

De laatste decennia zijn smartphones een niet weg te denken onderdeel van onze samenleving geworden. Maar liefst 96 procent van alle Nederlanders is eigenaar van een smartphone, volgens cijfers van het afgelopen jaar. Die smartphones moeten stuk voor stuk na verloop van tijd worden vervangen. Helaas wordt de technologie niet ontworpen om eindeloos mee te gaan.

Batterijen

Los van dat de nieuwste technologische snufjes aanlokkelijk kunnen zijn, is het ook onvermijdelijk dat men de smartphone na een aantal jaar moet inwisselen voor een nieuw model. De reden daarvoor kan softwarematig zijn: het besturingssysteem van de telefoon veroudert. Daarnaast is de hardware ook onderhevig aan slijtage. Met name de batterij van een smartphone heeft een beperkte levensduur. Na 300 tot 400 keer opladen, of zo’n vijf jaar gebruik, is deze toe aan vervanging.

‘E-waste’

Producenten maken het niet makkelijk om batterijen te vervangen. Deze zit verzegeld in het apparaat, waardoor het vervangen van de batterij al snel even duur kan worden als het kopen van een nieuwe telefoon. Zo belanden er jaarlijks zo’n 150 miljoen telefoons bij het afval, zogeheten e-waste. Deze e-waste is in meerdere opzichten slecht voor het milieu. Mobiel telefoons bevatten giftige chemicaliën zoals arseen en cadmium. Deze stoffen kunnen na verloop van tijd op de vuilnisbelt doorsijpelen in de aarde en het grondwater. Het kost jaren voordat de stoffen op natuurlijke wijze vergaan. Daarnaast zitten er ook waardevolle metalen zoals lithium en kobalt in telefoons. Het delven van deze metalen veroorzaakt schade aan lokale gemeenschappen en de natuur. Het is belangrijk om de druk op de bestaande voorraden te verminderen. Dat is zowel goed voor het milieu als voor de economie.

Nieuwe wetgeving

De afgelopen week voerde het Europese Parlement nieuwe regels in die smartphone fabrikanten ertoe verplichten de batterijen makkelijker vervangbaar te maken. Volgens de wetgeving moeten consumenten draagbare batterijen in apparaten zoals smartphones, tablets en camera’s ‘gemakkelijk kunnen verwijderen en vervangen’. Dit vraagt om flinke herzieningen van smartphone-ontwerpen.

De regels voor het vervangen van smartphones maken deel uit van een breder systeem van regels. Het parlement heeft ook nieuwe doelstellingen aangenomen voor het inzamelen van afval en het terugwinnen van materialen uit oude batterijen. Tegen 2031 moet 61 procent van het afval worden ingezameld en moet 95 procent van de materialen worden teruggewonnen uit oude draagbare batterijen. De regels worden van kracht in 2027.

 

Bron: EU

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie