Elektrische auto verzekeren: dit moet je weten

The Optimist 4 okt 2024 Economie

Overweeg je de overstap naar een groenere auto? Elektrische auto’s zijn goed voor het milieu en kunnen op lange termijn ook beter zijn voor je portemonnee. Ondanks de hogere aanschafprijs bespaar je namelijk op brandstof- en belastingkosten. Maar hoe zit eigenlijk met de verzekering van een elektrische auto? Is deze duurder dan die van een brandstofauto en waar moet je allemaal op letten?

Is de verzekering van een elektrische auto duurder?

Ja, over het algemeen is dat zo. Dit heeft verschillende oorzaken. Allereerst zijn elektrische auto’s vaak duurder in aanschaf, en verzekeraars baseren de premie gedeeltelijk op de waarde van het voertuig. Ook het gewicht van de auto speelt een belangrijke rol bij de premieberekening. Elektrische auto’s zijn door hun accupakket zwaarder dan traditionele auto’s. Daarbij brengen zwaardere voertuigen bij een ongeval doorgaans meer schade toe. Ten slotte kunnen reparaties aan gestekkerde auto’s vaak duurder uitvallen. Dus niet vreemd dat een elektrische auto verzekeren gemiddeld genomen duurder is.

Premieverschillen tussen verzekeraars

Wil je een nieuwe auto verzekeren, dan loont het altijd om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Dit is niet anders bij elektrische auto’s. Sterker nog, sommige verzekeraars bieden speciale pakketten aan voor elektrische voertuigen. Dit kan zelfs gunstiger uitpakken dan een standaard autoverzekering. Blijf daarom niet automatisch bij je huidige verzekeraar. Kijk eerst naar opties van andere aanbieders en vergelijk zowel de premie als de voorwaarden. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

De juiste dekking kiezen

Net als bij een traditionele auto kun je bij elektrische voertuigen kiezen uit verschillende soorten dekkingen: WA, beperkt casco en volledig casco (allrisk). Doordat een elektrische auto een flinke investering is, kiezen de meeste mensen voor een allrisk verzekering. Deze dekt namelijk niet alleen schade die je bij anderen veroorzaakt, maar ook schade aan je eigen voertuig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan autoschade door een ongeluk, anderen of door extreme weersomstandigheden.

Een allrisk verzekering kan een hogere premie met zich meebrengen, maar biedt wel de zekerheid dat je bij schade niet voor onverwachte kosten komt te staan. Zeker als je net een nieuwe elektrische auto hebt gekocht, is deze extra zekerheid vaak een verstandige keuze.

Kijk naar de nieuwwaarderegeling

Een van de voordelen van een allriskverzekering is dat je vaak gebruik kunt maken van een nieuwwaarderegeling. Dit betekent dat wanneer je auto gestolen wordt of total loss is, je een bedrag krijgt uitgekeerd waarmee je een vergelijkbare nieuwe auto kunt kopen. Bij elektrische voertuigen is deze regeling extra belangrijk, omdat de waarde van de auto in de eerste jaren relatief hoog blijft. Voor tweedehands elektrische auto’s is er net zo’n soort regeling: de aanschafwaarderegeling. Bekijk of de verzekeraar zulke regelingen aanbiedt.

Zijn accu’s en laadkabels meeverzekerd?

Veel autoverzekeraars dekken in de polis ook de accu en laadkabel, maar het is goed om dit voor de zekerheid in de voorwaarden te checken. Huur je de accu’s? Dan zijn deze meestal niet meeverzekerd. Vraag na of ze in een aparte regeling gedekt kunnen worden of dat de verhuurder een verzekering aanbiedt. Check ook of accessoires, zoals een mobiele oplader, zijn meeverzekerd volgens de polisvoorwaarden.

Beveiligingseisen voor elektrische auto’s

Sommige verzekeraars stellen specifieke beveiligingseisen, zoals een alarmsysteem. Dit komt vooral doordat elektrische auto’s relatief duur zijn en daarmee aantrekkelijker roofgoed. Voldoe je niet aan deze beveiligingseisen? Dan kan het zijn dat de dekking bij diefstal beperkt is of zelfs helemaal niet geldt.

Let hier vooral op wanneer je van plan bent een Tesla aan te schaffen. Het ingebouwde volgsysteem van dit type auto wordt namelijk niet altijd erkend door Nederlandse verzekeraars. In dat geval kan het zijn dat je extra beveiliging nodig hebt om de auto goed te kunnen verzekeren.

Laadpaal verzekeren

Vergeet bij de verzekering van je elektrische auto een eventuele laadpaal niet. Eentje die vast aan je woning is gemonteerd, valt doorgaans onder je opstalverzekering. Voor een mobiele laadpaal, of een laadpaal bij een huurwoning of appartement, kan de inboedelverzekering dekking bieden. Controleer in beide gevallen of het verzekerde maximumbedrag voldoende is om de waarde van de laadpaal te dekken. Sommige verzekeraars bieden specifieke pakketten aan, of dekken laadpalen standaard in hun opstal- of inboedelverzekering.

Met een zorgvuldige vergelijking van verzekeraars en de juiste keuzes in dekking, zijn jij en je elektrische auto goed beschermd tegen onverwachte kosten. Dat rijdt wel zo prettig!

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie