Eigen bedrijfsafval naar nieuw product
Uitgelicht Economie

Eigen bedrijfsafval naar nieuw product

The Optimist 5 aug 2019

Een aantal afvalverwerkers brengt circulair ondernemen voor ieder bedrijf binnen handbereik. Ondernemingen kunnen via het platform Circulairinbedrijf.nl van reststromen nieuwe producten maken. Zo krijgen ze van hun eigen afval een nieuwe creatie.

Het platform is opgericht met het oog op de Urgenda-uitspraak. De overheid moet de CO₂ terugbrengen en wil dat Nederland 50 procent minder primaire grondstoffen gebruikt in 2030. Via het platform kunnen klanten hun eigen afval terugkrijgen in een product. Bovendien levert het een grondstofbesparing op.

Maarten Coppens, mede-oprichter van Circulairinbedrijf.nl zegt: ‘We merken dat veel ondernemers en organisaties worstelen met circulariteit. Ze willen hier graag mee starten maar weten vaak niet hoe. Wij helpen anders naar afvalstromen te kijken en nieuwe, zo nuttig mogelijke toepassingen te vinden. Wij zien afvalstromen als nieuwe grondstof waardoor legio mogelijkheden ontstaan.’

Circulariteitsprincipe

De circulaire producten zijn verkrijgbaar in de webshop van Circulairinbedrijf.nl. Denk hierbij aan kantoorbenodigdheden, geschenken, meubilair en reinigingsmiddelen die zijn gemaakt volgens het circulariteitsprincipe.

Van elk product is inzichtelijk welk percentage gerecycled is en hoeveel procent minder CO₂ is uitgestoten door het hergebruik van grondstoffen. De transparantie geldt voor alle producten in de webshop en is het uitgangspunt voor de grote projecten op maat. De aantoonbare besparingen op grondstof en CO₂ kunnen organisaties vermelden in hun MVO-verslag.

Ketensamenwerking

Behalve dat Circulairinbedrijf.nl kennispartner is op het gebied van circulair ondernemen, willen ze het circulaire serviceaanbod in de loop van de tijd uitbreiden naar bijvoorbeeld mobiliteit, tankpassen en brandstoffen. Organisaties die afval hebben, kunnen bij Circulairinbedrijf.nl advies inwinnen hoe zij van de reststromen nieuwe producten kunnen maken. Coppens: ‘Ons doel is om de dienstverlening als totaalconcept aan te bieden en organisaties en ondernemers volledig te ontzorgen op het gebied van hun circulaire vraagstukken.’

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *